7 Temmuz 2016 Perşembe

Vintage Modası Nedir?

Vintage Nedir?

Öncelikle “vintage” kelimesinin anlamına değinelim. Vintage; geçmiş dönemlere ait tek ve özel parça ya da koleksiyonlara verilen isim olarak biliniyor. Fakat her eski görünümlü parça vintage kapsamına girmiyor. Bir ürünün vintage adı altında olabilmesi için o ürünün belli bir döneme ait olması gerekiyor. Örneğin; 1930, 1940, 1950 ya da 60’lardan kalmış o dönemin ruhunu yansıtan bir ürün olabilir. O halde ikinci el eşyalara vintage diyebiliriz yaklaşımı da yanlış olacaktır. 


Genellikle vintage ve retro kavramları karıştırılıyor. Retro kelimesi içinse şöyle bir tanım yapabiliriz: Eski görünümlü ya da eskiye ait her şey. Eskilerin modasını yansıtan yeni yapılmış bir çantayı retro diye adlandırırken, vintage olarak adlandıramayız. Her vintage ürün retrodur ama her retro ürün vintage kapsamına girmez.


Vintage kavramını öğrendiğimize göre gelelim vintage modası nedir, ne değildir?

Vintage modası 19. yüzyılda başlamıştır ve günümüzde de devam etmektedir. Modacıların koleksiyonlarına sık sık dahil ettikleri eski moda akımlarına ait giysiler, dikkatleri üzerine çekiyor.

Yves Saint Laurent’ın 80’lerdeki takımları, Christian Dior’un 40’lardaki New Look’u, Pucci’nin 60’lardaki baskıları, vintage tarzını yansıtan parçalar arasındalar ve modayla bağlantıları hiçbir zaman kesilmiyor.


1960’ları yansıtan puantiyeli elbise ve bluzlar, 1970’lere ait ispanyol paça pantolonlar, 1980’lere ait vatka ve payetler, günümüzde de eski yerini ve önemini koruyor.


Uzun yıllar popülerliği kaybetmeyen ve kaybetmeyecek olan vintage modası farklı bir stil seçimi. Kısaca bu moda akımı geçmiş dönemlere ait özlemleri, heyecanları ve farklılıkları şimdiye taşımak isteyenlerin tercihi.

kaynak:http://www.yasamtonu.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder