30 Mayıs 2016 Pazartesi

Vücuttaki Demir Miktarını Arttıran 8 Besin

Demir, iç organlarda kandaki oksijeni taşıyan önemli bir mineraldir. Demir eksikliği; halsizliğe, yorgunluğa ve kansızlığa sebep olur. Neyse ki bazı besinleri tüketerek vücudumuzdaki demir miktarını arttırabiliriz. Bu besinler, kadınlar menstrual dönemlerinde her ay kan kaybettikleri için çok önemlidir. Bir kan testi, demir oranınızın düşük olup olmadığını bulur. Demir bakımından zengin gıdalar tüketmek vücudunuzu destekler. Yani eğer demir oranınızın artması gerekiyorsa bunu günlük yediklerinize birkaç lezzetli besini dahil ederek yapabilirsiniz.

1.İstiridye

Her gün istiridye yemeseniz bile günlük demir ihtiyacının %30’unu karşılayabileceğini unutmayın. Taze istiridyeleri her zaman bulmak kolay olmayacağından konserve olanları da kullanabilirsiniz.İstiridye yüksek miktarda demir içerdiği için demir seviyenizin yükselmesine yardım eder.


2.Ispanak

Eğer daha fazla demire ihtiyacınız varsa, öğünlerinize ıspanağı eklemeyi unutmayın. Ispanağın sağlığa sayısız faydasız vardır. Ispanağı salatalarda, sebze çorbalarında ya sandviçlerinizde kullanabilirsiniz. Daha önce hiç ıspanak soteyi denediniz mi? Balık veya tavukla servis edilebilen süper bir lezzettir. Ispanak günlük demir ihtiyacınızın %10 unu karşılayabilir.


3.Et

Demir miktarını yükselten diğer bir lezzet de ettir ama tabi eğer vejetaryen değilseniz. Günlük demir ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılamaya yardımcı olur. Yağsız ya az yağlı et tercih ederek daha az kalori almış olursunuz ve vücudunuzdaki yağ oranını kontrol altında tutmuş olursunuz. Kalın bir ızgara biftekten daha iyi ne olabilir? Ayrıca yanına haşlanmış sebzeler ya da salata ekleyebilirsiniz.


4.Ton Balığı

Öğle yemeğiniz için en kolay, en hızlı ve lezzetli yiyecek kesinlikle ton balığıdır. Ben ton balığını, yanında dilimlenmiş sebzeler ve tahıl ekmeği ya da tahıllı krakerle birlikte çok severim. Bu güzel öğle yemeğiyle birlikte aynı zamanda demir de almış oluruz. Belki de ton balığının en güzel yanı çok fazla pahalı olmamasıdır. Böylece herkes öğünlerine bu besini ekleyebilir. Salatalarda da kullanabileceğiniz ton balığı sayesinde vücudunuzdaki demir miktarını arttırabilirsiniz.


5.Tahıllar

Eğer et yemeyi sevmiyorsanız, tahıl tüketmek demir oranınızı yükseltmek için en iyi yoldur. Tahıllar hem kahvaltı hem de akşam yemekleri için oldukça iyi bir seçenektir.


6.Yengeç

Balıkçıya gidip büyük bir tabak yengeç bacağı sipariş ediyorum. Onları yiyince kendime iyilik yaptığımın farkındayım. Çünkü yengeç mükemmel bir demir kaynağıdır. Bir tabak yengeç bile günlük almanız gereken demir miktarının hepsini karşılamasa bile kesinlikle katkısı vardır. Hem lezzetli hem sağlıklı, çok iyi değil mi?


7.Tavuk

Kırmızı et yerine tavuk tüketmek de demir miktarını arttırmaya yarayabilir. Fakat kırmızı et kadar demir bakımından zengin değildir. Kırmızı et, tavuk etinden biraz daha fazla demir içerse de fazla kalori almak ve fazla yağ tüketmek istemiyorsanız tavuk etini tercih etmelisiniz. Tavuğu salatalarda, wraplarda, çorbalarda ya da ızgaralanmış olarak tüketebilirsiniz.


8.Kuruyemişler

Eğer vejetaryen iseniz demir miktarınızı kuruyemişlerle arttırabilirsiniz. Kuruyemişler doğal yağlar ve demir bakımından zengin yiyeceklerdir. Özellikle yoğun günlerde vücudunuz için iyi bir enerji ve demir kaynağıdır.


Karides, kurutulmuş meyve, irmik, pekmez, fasulye, mercimek ve ekmek diğer demir kaynaklarıdır. Birçok hastalıktan korunmak için vücudunuzdaki demir oranını takip etmelisiniz.


kaynak:http://www.hurrem.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder