31 Mayıs 2016 Salı

Salon Aydınlatmasına Yönelik İpuçları


Evdeki vaktimizin çoğunu salonda geçiririz, hal böyle olunca salonda rahat edeceğimiz bir ortam yaratmamız gerekir. Ayrıca misafirleri ağırladığımız yer olan salonun şık görünmesi de önemlidir. Aydınlatma, evin her alanında olduğu kadar, salon gibi önemli ve çok amaçlı bir alanda da önemli bir yere sahiptir. Doğru aydınlatma ile keyifli ve şık bir salon yaratabileceğiniz gibi, yanlış seçimler ile kullanışsız sonuçlar doğurabilirsiniz. Peki salon aydınlatması nasıl olmalı? Sizin için ufak tüyoları bir araya getirdik.

Salon aydınlatmasına karar verirken odanın hangi amaçla kullanılacağını belirlemeniz gerek. Genel bir aydınlatma veya tek bir avize salonun her köşesine eşit dağılmadığından yeterli gelmeyebilir. Oturma köşesinde ayrı bir aydınlatma, yemek alanında ayrı bir aydınlatma tercih etmeniz uygun olacaktır. Oturma alanında tavan aydınlatması dışında masa lambasına yer vererek ekstra ışık sağlayabilirsiniz. Eğer loş ışığı seviyorsanız günlük yaşantınızda sadece abajuru kullanıp misafiriniz geldiğinde tavan aydınlatmasını tercih edebilirsiniz. Böylece elektrik sarfiyatınızı da aza indirmiş olursunuz.


Salonu dinlenme alanı olarak kullanacaksanız fazla aydınlık ve büyük aydınlatmalar tercih etmenize gerek yok, onun yerine daha loş ışıkları kullanabilirsiniz. Oturma grubu çevresi için ayaklı aydınlatma elemanları da iyi bir fikir olabilir. Televizyon etrafında çok fazla ışık bulundurmamanız önemli. Bu durum hem izleme kalitesini arttırır hem de gözlerinizin dinlenmesine yardımcı olur.


Salonu aynı zamanda yemek odası olarak kullanıyorsanız, yemek alanında da yeterli bir aydınlatmaya ihtiyacınız var. Yemek masasının aydınlık olması gerektiğinden masanın üzerinde sarkıt lambalar veya avizeler kullanmanız daha doğru olacaktır. Hem böylelikle şık ve iddialı bir görünüm yakalamış olacaksınız.


Aydınlatma, salonun dekorasyon algısına da yön verebilir. Odanın dört bir yanını aydınlatarak geniş bir alan hissi yaratırken, tavana doğru bir ışık ile odanın yükseklik algısı arttırılabilir. Aynı zamanda vurgulamak istediğiniz bir eşyanın, tablonun yakınında aydınlatma kullanarak onu öne çıkarabilirsiniz.
Salonda el işi faaliyetlerine zaman ayırıyorsanız, ışığı yoğun bir genel aydınlatma yerine küçük spotlar veya abajurlar ile pratik bir çözüm getirebilirsiniz. Böylece kullanmadığınız zamanlarda kapatıp fazladan elektrik harcamasını engelleyebilirsiniz.


Salon aydınlatmasında göz önünde bulundurmanız gereken iki önemli nokta vardır. Birincisi kullanacağınız aydınlatma gözü yormamalı ve aşırıya kaçmamalıdır. Işığın rengi, yoğunluğu gözünüzü almamalı, aydınlatma elemanları da birbirleriyle uyumlu ve ihtiyacınız kadar olmalıdır. Fazla sayıda aydınlatma elemanı kalabalık bir görüntü oluşturabileceği gibi, abartılı, şıklıktan uzak bir görünüm yaratacaktır.

kaynak:http://www.dekoralist.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder