30 Mayıs 2016 Pazartesi

Buzdolabındaki Yemek Kokusu Nasıl Giderilir?


Buzdolabı her evde bulunan bir beyaz eşyadır. Besin maddelerinin taze olarak tutulmasın sağlar. Ancak bazı nedenlerden dolayı buzdolabında kötü koku oluşabilir.

Buzdolabında Koku Oluşturan Nedenler


Buzdolabı düzenli olarak temizlenmesi gereken bir eşyadır. Uzun süreli temizlenmeyen dolapların koku yayması şaşılacak bir şey değildir. Dolabın parçaları, tezgâhları, kutuları dışarı alınarak karbonatlı ve sirkeli su ile yıkanabilir.

Buzdolabını tıka basa doldurmak ta kokuya neden olabilir. İç içe geçen maddelerin kokuları birleşerek kötü kokuya neden olabilir. Bu nedenle buzdolabındaki eşyaları düzen içinde kullanmak gerekir. Farklı besin ürünlerini farklı bölümlerde tutmaya özen gösterin. Mesela sebzeleri ve kahvaltılıkları ayrı yerde tutun.

Buzdolaplarına koku oluşturan en önemli nedenlerden biri de malzemelerin kapaksız olarak dolaba konulmasıdır. Özellikle peynir gibi maddeler yoğun koku yayabilir. Ağzını kapatmadan dolapta tutulursa kötü koku oluşması kaçınılmazdır. Aynı şekilde yemeklerin de ağzı kapalı şekilde dolapta bulunması gerekir. Ağzı açık yemekler kısa sürede koku yayacaktır.Yemek kokusu tüm dolaba sinerek dolapta bulunan diğer malzemelerin de kokmasına neden olur.

Bir diğer koku nedeni de çürümüş besin maddeleridir. Çürümüş sebze ve meyveler kısa sürede koku oluşturur. Buzdolabında bulunan malzemelerin çürümediğinden ve küflenmediğinde emin olun. Aksi durumda koku sorunu yaşarsınız.

Buzdolabı Kokusu Nasıl Giderilir?


Buzdolabı kokusunu gidermek için birçok kullanışlı yöntem vardır. En pratik yöntemlerden biri elma sirkesidir. Su ile karıştırdığınız elma sirkesini buzdolabını temizlemekte kullanabilirsiniz. Dolabın kapaklarını açarak her yeri iyice silin. Sirkenin kokusundan endişe etmeyin. Elma sirkesi kokusu uçucu olduğundan kısa sürede yok olacaktır.

Bir diğer etkili yöntem karbonattır. Ilık suyun içerisine karbonat katın ve bu su ile dolabı iyice temizleyin. Küçük bir kâsenin içini bir miktar kadar Türk kahvesi ve bir kaşık kadar pirinç koyun ve bir gece buzdolabında bekletin. Bu karışım dolaptaki kötü kokuyu giderecektir.

Bunlar işe yaramazsa mangal kömürü yöntemini deneyebilirsiniz. Kömürü bir filenin içine koyarak diğer maddelere değmeyecek şekilde dolaba yerleştirin. 8 saat kadar bekledikten sonra kokunun gitmesi gerekir.

Eğer bunlara rağmen koku devam ediyorsa buzdolabının su haznesi kötü koku yayıyor demektir. Bu durumda kokunun kaynağı dolabın içi değil de dışı olacağı için yukarıda yapacağınız işlemler kar etmeyecektir. Bu durumda buzdolabının arkasını açarak biriken kirli suyu ve su kanalını iyice temizlemeniz gerekir.

kaynak:http://filbahri.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder