19 Haziran 2016 Pazar

Yazın Saçları Güneşten Koruma Yolları



Yaz mevsimi geldiğinde saçlar her zamankinden daha fazla özenli bir bakım ister. Saçlar da tıpkı cilt gibi yazın güneşin yaydığı zararlı ışınlardan olumsuz yönde etkilenir. Saçlarda nem kaybıyla birlikte kurumalar, kırılmalar görülür. Güneşin saçın rengini açıcı ve matlaştırıcı etkisi de vardır. Bu nedenle öncelikle saçın fiziksel yapısı iyi bilinmeli, yazın saçları güneşten koruma yolları hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalı ve saç bakımı bilinçli bir şekilde yapılmalıdır.

Güneş saçın fiziksel yapısında birtakım olumsuz değişikliklere neden olur. Saçın yapısı saçın güzelliğini yansıtır. Kalın telli, ince telli, sertliği, yumuşaklığı, seyrekliği, sıklığı ve rengi saçın yapısı ile ilgili özelliklerdir. Saç yapısı saç tellerinin yıpranma durumu faktöründen etkilenir. Güneş ışınları saç yapısında renk ve parlaklık kaybına neden olur. Güneş ışınlarıyla saçtaki eumelanin pigmentinin oksidasyonuyla oluşan kimyasal reaksiyon sonucunda da saçlarda renk solması, renk açılması gibi renk kayıpları ve matlık olur. Saçların esnekliği ve nem oranı azalır ve saçlarda kurumaya, kırılmaya neden olur.

Güneşten Korunma Yolları

  • Yazın saçları güneşten koruma yollarından ilki ve en önemlisi, güneşe çıkmadan önce saç için ideal bir güneş koruyucu kullanmaktır. Piyasada artık tıpkı cilt için bulunan güneş koruyucular gibi saç için koruyucularda mevcuttur. Saçı yapıştırmayan, parlaklığını engellemeyen, şampuanların içeriğindeki sürfaktanlara karşı dayanıklı ve içeriğinde muhakkak HPF( hair protecrive faktor) bulunan bir güneş koruyucu saçları güneşin olumsuz etkilerinden korur.
  • Oktil-dimetil p-amino-benzoik asit (PABA) iyi bir güneş koruyucudur. Saç tellerindeki ultraviyole miktarı ve saçtaki güç kaybı ölçülerek oluşturulmuş bir maddedir. İçinde bu maddenin bulunan şampuanlar tercih edilmelidir. Şampuanlama yöntemiyle güneş koruyucu saç tellerinin gövdesine daha düzgün bir şekilde dağılır.
  • Güneşin ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği öğle saatlerinde mümkünse dışarı çıkılmamalıdır. Çıkmak gerektiğinde ya da güneşlenmeye gidildiğinde geniş kenarlıkları olan şapkaların takılması ya da şemsiye kullanılması da saçları güneşin zararlı etkilerinden korumada yardımcı olacaktır.
  • Saçlar yazın bir şekilde güneşe maruz kalır. Doğal olarak saçların biraz hasar görmesi yıpranması olağandır. Saç bakım ürünlerinin düzenli ve bilinçli kullanılması yıpranmanın boyutunun minimuma inmesini sağlayacaktır.
  • H ya da B7 vitamini olarak da bilinen ve saç sağlığı için çok gerekli olan biotin içeren yer fıstığı, tavuk ciğeri, ay çekirdeği, yumurta sarısı, badem, haşhaş, barbunya, mercimek gibi gıdaların yazları daha fazla tüketmeye özen gösterilmelidir.
  • Yazın saçları güneşten koruma yollarından biri de argan yağı, zeytin yağı, tatlı badem yağı, Hindistan cevizi yağı gibi yağlardan destek almaktır. Haftada bir ve ya iki defa bu yağlarla saçlara evde doğal bir bakım yapılabilir. Hatta deniz kıyısına güneşlenmeye gitmeden önce saçlara bu yağlardan herhangi birinden birkaç damla sürülür ve diplerden uçlara doğru iyice yedirilirse saçların güneş ve deniz tuzundan zarar görmeleri önlenecektir.
kaynak:http://www.ciltvemakyaj.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder