24 Haziran 2016 Cuma

Evde ki Bozuk Paraları Değerlendirmenin Yolları

Bozuk paraları birçok kişi sevmez. Cepte çıkardığı ses ve oluşturduğu delik, çantada etrafa saçılıp en derinlere saklanması, birçoğumuzun sinirlerini bozar. Aslında “madeni para” olan ismini “bozuk para” kelimesiyle değiştirerek, değersiz olduklarını da bir yönden göstermiş oluyoruz. Peki, bu bozuk paralar gerçekten işe yaramaz mı ? En çok gerektiği anda çantanızın diplerinde bulduğunuz 1 TL sizi hiç sevindirmedi mi ?

Dikkate almadığımız demir paralar, en doğru zamanda elimize geçerler. Onlara haksızlık ettiğimizi de bu zamanlarda anlarız. Öğrencilik yıllarınızı bir düşünün; ailenizin gönderdiği parayı sorumsuzca harcayıp otobüse binmek için ceplerinizde 1 lira aramadınız mı ? Elbette hemen her öğrenci bu duruma düşmüştür. Bozuk paralarla ilgili farklı bir bakış açısı daha; “o kadar parası var, 5 kuruşun hesabını yapıyor” diye kızdığınız kişiler, aslında o hesabı yaptığı için o kadar paraya sahip !

Gelelim bu bozuk paraları değerlendirmenin ilginç yollarına… Dünya genelinde bozuk paralarını birbirinden yaratıcı şekillerde değerlendirmiş birçok kişi bulunuyor. Kimileri evde biriktirdiği bozuklardan tablolar yapıyor, kimileri de bir yer döşemesi gibi zeminleri kaplıyor. Gelin hep beraber demir paralardan bu ilginç şeylere bir göz atalım. İşte evdeki bozuk paraları değerlendirmenin ilginç yolları.

BOZUK PARALARDAN YAPILMIŞ PORTRE


ABD’de bir adam tam olarak 3111 peni kullanarak Abraham Lincoln portresi yapmıştır. “Kendin yap” projesi olarak başlayan bu hobi, sonradan iyi bir ek gelire dönüşmüştür. Şimdilerde ünlülerin, bozuk paralardan portföyleri yapılıyor ve internet üzerinden satışa sunuluyor. Oldukça büyük bir ilgi olduğunu da belirtmek gerekiyor. Peki, siz ne yapabilirsiniz ?

Sizlerde bozuk paralarınızı kullanarak sevdiğiniz bir kişi için portre hazırlayabilirsiniz. Son derece ilgi çekici bir hediye olduğunu tahmin edebilirsiniz.

BOZUK PARALARDAN YAPILMIŞ HATIRA YÜZÜĞÜ


Bozuk paraların üzerinde basım yılı bulunur. Bu tarihlerden herhangi biri sizin için oldukça önemli olabilir. Örneğin evlendiğiniz veya sevgilinizle tanıştığınız yıl, çocuğunuzun doğduğu yıl gibi hep hatırlamak isteyeceğiniz yıllara ait bozuk paralara sahipseniz, bir hatıra yüzüğü yaptırabilirsiniz.

BOZUK PARALARLA ARABA KAPLAMA


Bir anda tüm ilginizi çektiğini biliyorum. Şahsen biz gördüğümüz bu araba karşısında oldukça şaşırdık ve ek olarak çok da beğendik. 1988 model bir Cadillac’ın dış kaportası tamamen bozuk paralarla kaplanmış ve sonuç gerçekten mükemmel olmuş. Elbette arabanızın tamamını kaplayın demiyoruz; ama yalnızca bir bölümünü bozuk paralarla kaplayarak oldukça iyi bir tasarım elde edebilirsiniz. Ayrıca tek masrafınız yapıştırmak için kullanacağınız tutkal olacaktır.

BOZUK PARALARDAN YAPILMIŞ BARDAK ALTLIĞI


Özellikle sıcak havalarda içtiğimiz soğuk içeceklerin şişesi veya koyduğumuz bardağın dış yüzeyi, buharlaşır ve masanızı ıslatıp iz yapar. Bu durum sinirlerinizi bozuyor olabilir. Bu sorunu gidermek için artık son derece eğlenceli bardak altlıkları satılıyor. Bunlara ek olarak bozuk paralarınızı kullanarak kendinize özel bir bardak altlığı da yapabilirsiniz.

BOZUK PARALARDAN YAPILMIŞ SEHPA YÜZEYİ


Evdeki bozuk paraları değerlendirmenin ilginç yollarından biri de evdeki mobilyaların yüzeylerini demir paralarla süslemektir.

Sehpa ve masaların üzerilerini artık annelerimizin ördüğü danteller süslemiyor. Bozuk paralarınızı kullanarak masa veya sehpanızın üstünü son derece dikkat çekici bir şekilde kaplayabilirsiniz. Masanızın tüm yüzeyine bozuk paralarınızı yapıştırarak hem kaybolmalarını önleyebilir hem de zengin bir görüntü yaratabilirsiniz.

BOZUK PARALARDAN YAPILMIŞ TABLO


Eski para biriktirme alışkanlığı olanlar aslında bu işi biliyorlar. Ayrıca dükkanını açtığı zaman kazandığı ilk parayı çerçeveletip asan birçok esnaf bulunuyor. Sizlerde birbirinden değişik şekillerde bozuk paralarınızı yerleştirerek bir tablo oluşturabilirsiniz. Bu tabloları satabileceğiniz gibi hediye de edebilirsiniz.

BOZUK PARALARDAN YAPILMIŞ AYNA ÇERÇEVESİ


Aynalarınızdaki eski dönemlere ait sıkıcı çerçevelerden sıkıldığınız mı ? Alın size son derece ışıltılı, farklı bir çerçeve fikri. Bozuk paralarınızı kullanarak evinizde yer alan aynanın etrafına güzel bir çerçeve yapabilirsiniz. Evinize gelen konukların dikkatini hemen çekeceğinden emin olabilirsiniz.

BOZUK PARALARDAN YAPILMIŞ KULÜBE ÇATISI


Evcil hayvanlarınız sizin için çok değerlidir. Onlar için özel yaşam alanları yaparak rahat etmelerini istersiniz. Bahçedeki köpeğinizin kulübesinin çatısını, evinizdeki kuşunuzun kafesini, kedinizin yemek yediği kabı bozuk paralarla süsleyebilirsiniz.

BOZUK PARALARDAN YAPILMIŞ BAHÇE SÜSLERİ


Bahçenizi dekore etmek için farklı fikirler mi arıyorsunuz ? İşte size süper bir fikir ! Saksılarınızı bozuk paralarla kaplayabilirsiniz. Çiçeklerinizin arasına veya yürüyüş yolunun kenarına bozuk parlarla kaplanmış toplar yerleştirebilirsiniz. Bahçenizin ışığına yeni bir ışık katacağınızdan emin olabilirsiniz.

BOZUK PARALARDAN YAPILMIŞ ZEMİN DÖŞEMESİ


New York’ta bulunan The Standard Grill isimli restoran tüm zemini özel malzemelerle yapıştırdığı bozuk paralarla kapladı. Uzaktan baktığınızda bozuk para olduğunu anlamayacaksınız; ama bir şekilde dikkatinizi çekecek ve bir bakacaksınız ki zemin bozuk paralarla kaplanmış ! Son derece yaratıcı bir fikir olduğunu söylememiz gerek.

Biz Türk milleti olarak paramıza hem maddi hem de manevi anlamda düşkünüz. Bu yüzden onu bir döşeme malzemesi olarak kullanmak istemeyiz. Ama tablo, portre, yüzük, masa gibi evdeki bozuk paraları değerlendirmenin ilginç yolları fikirlerinin son derece güzel olduğunu da söylemeliyiz. Bu fikirlere daha birçoğu eklenebilir. Hatta okurken bile birkaç tane aklınıza gelebilir. Tedavülden kalkmış olan paraları saklamayı da toplum olarak severiz. Bu paraları zaten bazılarımız evinde çerçevelenmiş bir şekilde saklıyor. Ama tedavülde olan bozuk paralarımızı da böyle bir amaç için kullanmaya pek sıcak bakmayabiliriz. Peki, yapılması gereken nedir ?

Elbette bozuk paralarınızı biriktirmek. Para biriktirmenin yolları çok çeşitli şekillerde karşımıza çıkabiliyor. Fakat, kimileri bu para biriktirme yöntemlerini bir türlü uygulayamıyor. Eğer siz de para birikimi yapamıyorsanız şunu unutmayın : para biriktirme konusunda beceriksiz olduğunu düşünen kişiler bile bozuk paralarını herhangi bir yerde toplayarak birikim yapabiliyor. Örneğin her gün 10 lira biriktirmek zor bir aktivite gibi görünebilir; ama bozuk paralardan oluşan 10 lirayı her gün bir kavanoza atmak zor gelmeyecektir. Ceplerinizi gün sonunda boşalttığınız zaman bulduğunuz bozuk paraları biriktirmeye başlayın. Birkaç ay sonra iyi bir birikiminiz olacaktır. Ayrıca bu sayede kendinizi biriktirmeye de teşvik etmiş olacaksınız.

Herhangi bir alışveriş sonucunda elinize geçen bozuk paralarınızı bir kavanoza her gün atmaya başlasanız,birkaç ay sonra gayet iyi bir rakama ulaşacaksınız. Bunu yapan birçok kişi var ve büyük bir heyecanla ne kadar biriktirdiğini sayıp daha hırslı bir şekilde biriktirmeye devam ediyorlar.

kaynak:http://www.designcoholic.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder