22 Haziran 2016 Çarşamba

Ekolojik Ağaç Otel Tasarımı

Kuzeyin keskin ama bir o kadar da yalın ışığı muhteşem bir ormanın içinden süzülüp yüzünüze yansırken, bir ağacın üstünde gözlerinizi açıp güne başlamaya ne dersiniz ?

İsveç’in kuzeydoğusundaki Lulea şehrinin, yaklaşık 50 kilometre dışında Harads bölgesinde yer alan ekolojik ağaç otel (Tree Hotel) el değmemiş bir çevrenin ortasında, çağdaş tasarımlı ağaç odalarla benzersiz bir deneyim sunuyor.

Bu sıradışı otele, İsveçli yönetmen Jonas Selberg Augustsén’in “Ağaç Aşığı” filmi esin kaynağı olmuş. Birlikte birağaç ev inşa ederek köklerini keşfeden üç şehir erkeğinin hikayesini anlatan film, ağacın bugünün insanı için hem tarihsel hem de kültürel açıdan önemi hakkında felsefi bir hikayeyi içeriyor. Bu fikirden yola çıkan otelin sahipleri Kent Lindvall ve Britta, günlük gerilimin çabucak unutulup gittiği ve konukların bozulmamış bir doğanın huzuru ve saflığının keyfini sürebildiği ahenk dolu bir ortamda, yüksek standartlı bir konaklama sunuyorlar.

Eğer “ağaç aşkı” ruhunuzu sarıp buraya gitmeye karar verirseniz, odanıza alınmadan önce Britta‘ nın konuk evinde dostça bir karşılamayla güne başlayacağınız dan şüpheniz olmasın. Bu konuk evinde kaydınızı yaptırdıktan sonra, çam ağaçları arasında enfes manzaralar eşliğinde kısa bir yürüyüşle ağaç odanızayerleşebilirsiniz.

İSKANDİNAV HARİKASI EKOLOJİK KONSEPT

Kent ve Britta otelin proje aşamasında İskandinavya’nın önde gelen mimarlarıyla birlikte çalışmışlar ve ilk aşamada beş adet özgün tasarımlı ağaç oda yaratılmış. Tamamı Lule nehrine bakan harikulade manzaralı ağaç odalar yerden 4 ila 6 metre yükseklikte yer alıyor. Konuklar içeriye bir rampa, köprü veya açılıp kapanır merdivenlerle giriyorlar. Ormanın dinginliğiyle birleşen çağdaş tasarımlı odalar, anında konforlu bir yenilenme algısı yaratıyor.

Konseptin en önemli unsuru ise ekolojik ayak izinin minimum seviyede olması. Bu sebeple otel, ekolojik değerler gözetilerek ve sürdürülebilir inşaat ve enerji çözümleri bulmak için büyük miktarda kaynak ayrılarak inşa edilmiş. Odalarda çevreye duyarlı kimyasal madde içermeyen ürünler ve su tasarruflu lavabolar kullanılmış. Üst düzey yalıtımla yapılan odalar yerden ısıtmalı, elektrik ise yerel “yeşil hidroelektrik” santralinden sağlanıyor. Mevcut beş odaya ek olarak, yüz yıllık çamların arasında on iki kişilik oturma yeri olan bir ağaç sauna bulunuyor. İlerleyen günlerde projeye dahil olan diğer odalar da inşa edilecek.







kaynak:http://www.designcoholic.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder