25 Haziran 2016 Cumartesi

Harika Minyatür Film Setleri

Animasyon veya özel efektler peydah olmadan önce “film hilesi” dediğimiz şeyler gerçek minyatür maketlerdi. Bu sanat eseri maketleri hazırlamaksa ciddi bir emek istiyordu. Öyle ki gerçek hayatta karşılaşabileceğiniz bir mekana göre çok çok daha küçük olan bu şaşırtıcı derecede detaylı hazırlanmış minyatür film setlerinin maket olduğunu aşağıdaki fotoğraflara bakarak bile anlamanız çok zor. Işığından eskitilmiş parkelerine, koltuklarından perdelerine, dökülmüş duvar kağıtlarından tozlu camlarına kadar her küçük ayrıntı özenle oluşturulmuş.

Fransa, Lyon’da bulunan bir müze bu şekilde hazırlanmış 100’den fazla minyatür film setini bünyesinde sergiliyor.Musée Miniature & Cinéma (Minyatür ve Sinema Müzesi) ismindeki müzede şimdi yerini dijital manipülasyonlara bırakmış minyatür maket işinin mükemmel örnekleri yer alıyor. Bu minyatür maketler sinemanın değişimini ve fiziksel olanın yerini nasıl sanal olana bıraktığını anlatan birer kanıt gibi.

Eskiden, yani film yapımcıları bilgisayarın nimetlerinden faydalanmadan önce, çektikleri sahnelerde daha yaratıcı yöntemler kullanmak zorundaydılar. Bu film sahnelerini hazırlayanlar ise, en karmaşık oyuncak bebek evlerini bile utandıracak şekilde detaylı setler hazırlayan profesyonel minyatürcülerdi. Her bileşenin olabildiğince küçük olduğu, genellikle 12’ye 1 ölçeğinde hazırlanan minyatür film setleri oldukça gerçekçi duruyordu; hiçbir detay gözden kaçırılmıyordu. Sahnelenen alanlar yeterince ikna edici olmalıydı ki izleyiciler küçük bir maket odaya baktıklarını anlamasınlar.


Şaşırtıcı derecede detaylı hazırlanmış bu inanılmaz minyatürlerden bazılarını yukarıda da bahsettiğimiz gibiFransa Lyon’da görmek mümkün. İki kattan oluşan müze binasında sergilenen karma minyatür film setlerininyanı sıra, 20 yıldır bu minik setleri hazırlayan ünlü minyatürcü Dan Ohlmann’ın tüm serisi de yer alıyor. Ziyaretçilere de bu küçük dünyaların tadını çıkarmak kalıyor.

Müzenin web sitesinde ise bu gerçekçi minyatür setler için şu cümleler yer alıyor : “Teknik başarıdan çok daha fazlası olan bu minyatür film setleri, kendi türlerinin yanıltmaları. Bu setlerde öne çıkan gerçekçi unsurlar, görenlerin anılarını canlandırabilir ve insanı nostaljik bir havaya sokabilir.”

Sinema dünyasının birçok unutulmaz filminde büyük bir ustalıkla hazırlanmış bu minyatür setlerkullanılmıştır. Kamera açıları, efektler ve yönetmenlerin yetenekleri sağolsun, bugüne kadar çok az kişi bu setlerin minyatür olduğunu fark edebilmiştir. Aşağıdaki fotoğraf galerisinde, “bu setler evimde olsa evden çıkmam” diyeceğiniz minyatür film setlerini sizlerle paylaşıyoruz. Bakalım şaşırtıcı derecede detaylı hazırlanmış bu minyatür film setlerini gerçek sahnelerden ayırt edebilecek misiniz.






kaynak:http://www.designcoholic.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder