1 Ağustos 2016 Pazartesi

Türkiye’nin En Yaşlı Zeytin Ağacı 1300 Yaşında


Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce `Anıt Ağaç` olarak tescili yapılan 1300 yıllık zeytin ağacı, bulunduğu yerin sahiplerinin sürekli fiyat artırması nedeniyle istimlak edilip koruma altına alınamıyor.

Mersin`in Mut ilçesine bağlı Haydar köyünde, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü`nce, Türkiye`de en yaşlı zeytin ağacı unvanını alan zeytin ağacı, 23 Aralık 2009 tarihinde `Anıt Ağaç` olarak tescillendiği halde, aradan 5 yıl geçmesine rağmen anıt zeytin ağacının bulunduğu yer hala istimlak edilemedi.

Mut Kaymakamı Mustafa Şahin, anıt zeytin ağacının olduğu yerin 2 bin 500 metrekare olduğunu belirterek, `Burası için yer sahipleri önce 15 bin lira istediler. Parasını hazırladık bu sefer 20-25 bin liraya çikardılar. Fiyat bakımından ne yapacağimızı şaşırdik` dedi.

Haydar Köyü Muhtarı Mehmet Tercan ise zeytin ağacının durumunu gören ziyaretçilerin hayretler içinde kaldığını ifade ederek, `Anıt zeytin ağacının bulunduğu yer 3 şahsa ait. Yerinin satın alınması için Özel İdare`nin meclis kararıyla 15 bin lira ödenek ayrıldı. Aradan 2 yıl geçmesine rağmen hala burası istimlak edilip korumaya alınmadı. İlgisizlikten Anıt Ağacın etrafını yabani otlar bürümüş ve yok olmaya terk edilmiş durumda` şeklinde konuştu.

Anıt zeytin ağacının, gövde çapı 6 metre 28 santimetre. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu`nun 23. 12. 2009 tarih ve 5577 sayılı kararı ile 2863 sayılı yasa gereği `Anıt Ağaç` olarak tescil edildi. Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü`nün 10 Şubat 2010 tarih ve 124 sayılı yazıları ile yaşı 1300 yıl olarak tespit edildi.

kaynak:http://herturlupaylas.blogspot.com.tr/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder