26 Ekim 2019 Cumartesi
YABAN MERSİNİ ÇAYI HER DERDE DEVA
Yaban mersini sadece yemesi keyifli bir meyve değil, sağlık için çeşitli faydaları ile çeşitli hastalıklara karşı ya da tedavisinde kullanabileceğiniz doğal bir çözüm.
Yaban mersini en çok içerisinde bulunan antioksidanlar ile vücudu ve özellikle karaciğeri hastalıklardan koruması nedeniyle tüketilmekte.
Yaban mersininin bu faydalarından yararlanabilmek için çay şeklinde tüketebilirsiniz. Yaban mersini çayı bitkinin kendisinden, yapraklardan ya da yaban mersini suyundan hazırlanabilir.
Ancak tavsiyemiz yaban mersini çayı hazırlarken en yüksek faydayı sağlamak için yapraklarını kullanmanız. Bu yaprakları aktarlarda kurutulmuş olarak bulabilirsiniz.
Hazırlaması da çok kolay; 1 bardak kaynar suya 2 çay kaşığı yaban mersini yaprağı atın, 5 dakika kaynar suda beklettikten sonra ateşin üzerinden alın ve 20 dakika kadar demlenmesini bekleyip için.
Vücutta kanser hücrelerinin oluşmasında ve yaşla beraber gelen pek çok hastalıkta önemli bir rol oynayan serbest radikallerin kontrol altında tutulabilmesi için antioksidanlar en iyi çözüm.
Antioksidanlar sadece hücrelerde meydana gelebilecek hasarı engellemekte değil aynı zamanda oluşmuş hasarların giderilmesinde de etkili. Yaban mersini çayı da bu noktada yüksek antioksidan içeriği ile devreye giriyor.
Yaban mersini yaprağında bulunan bir anti oksidan türü olan proantosiyanidin aynı zamanda A, C ve E vitamini gibi diğer antioksidanlarında ömrünü uzatarak daha etkili olmalarını sağlıyor.
Yaban Mersini Çayı Faydaları
Hafızayı güçlendirir
Kan basıncını düşürür
Diyabete karşı koruma sağlar
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Kansere karşı korur
Kasları güçlendirir
Yaşlanmayla birlikte sık görülen unutkanlık içinde kullanılan çay beynin de serbest radikallerden korunmasını sağlamakta.
2010 yılında Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre 2 ay boyunca yaban mersini içen kişilerde hafızaya dayalı problemlerin çözümünde yüksek oranlarda başarı elde edilmiş.
Beslenme alışkanlıkları ve dengeli beslenme ile ilgili yayın yapan Journal of Nutrition dergisine göre ise diyabet olmayan ancak insüline karşı direnç gösteren kişilerde meydana gelebilecek şeker hastalığına karşı yaban mersini çayıyla korunmak mümkün.
American Journal of Clinical Nutrition‘ın 2010 sayısında yayınlanan ve bu alandaki en geniş çaplı araştırmalardan biri olan (150 bin kadın ve erkeğin 14 yıl boyunca yeme alışkanlıkları izlenmiş) çalışmaya göre ise yaban mersini tüketen veya yaban mersini yaprağı çayı içen kişilerin yüksek tansiyon hastalığına yakalanma riskinin %8 oranında azaldığı belirlenmiş.
Yaban Mersini İçinde Bulunan Vitaminler
1 kase yaban mersini 14 mg C vitamini içermektedir. Bu yaklaşık olarak günlük C vitamini ihtiyacının %20′sini karşılar. C vitamini yararları arasında bağışıklık sistemini güçlendirmesi, yaraların daha çabuk iyileşmesini sağlaması, demir emilimine yardımcı olması ve dolayısıyla kolajen oluşumunu desteklemesini sayabiliriz.
Yine bir kase yaban mersini yaklaşık 1 mg E vitamini içerir. Kadın ve erkeklerin günde 15 mg E vitaminine ihtiyaç duyduğu düşünülürse bu oldukça yüksek bir rakam. Yaban mersini çayı daha konsantre olduğundan içinde daha yüksek E vitamini bulunmaktadır. E vitamini antioksidan olarak serbest radikallerin vücuda verdiği zararlardan korunma sağlar.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder