27 Ekim 2019 Pazar

GIDA İNTOLERANSI SPORDA PERFORMANSI ETKİLİYOR

Uluslararası tenis turnuvalarında zaman zaman çeyrek finale kadar yükselen Sırp tenisçi Novak Djokovic’in son bir yılda gösterdiği şampiyonluk sıçramaları glutensiz beslenmeye başlaması ile örtüşünce dikkatleri gıda intoleransının spora etkisine çevirdi.

Tenis otoritelerine göre Novak Djokovic’in servisleri geçen sezona kıyasla çok daha etkin ve yıkıcı, esnekliği üst düzeyde, sağ vuruşlar şaşırtıcı derecede iyi ve ters vuruşları kelimenin tam anlamı ile akıl almaz.

Djokovic bu yıl beklenmedik bir sıçrama ile 39 maçtır sürekli kazanıyor. Avustralya Açık, Davis Cup ve Dubai Açık’tan sonra son olarak geçtiğimiz pazar Roma Masters’da Rafael Nadal’ıda yenerek yine şampiyon oldu.

Genel hatları ile 2011 in en iyi atleti olarak görülen Novak Djokovic şampiyonlukları sonrası verdiği röportajlarda sık sık izlediği yeni glutensiz beslenme rejiminin kendini aşmasındaki rolüne olan inancından söz ediyor.

Tenisçi sezon başında çölyak hastalığı değil ama gluten intoleransı olduğunun ortaya konmasından sonra gluten kaynağı tüm buğday, yulaf, arpa ve çavdar ürünlerini beslenmesinden çıkardı.
Gluten içeren tahıl grubunun beslenmesinden çıkması ile genel fitness ve çeviklik düzeyinin arttığı ve reflekslerinin geliştiği maçlar sonrası düzenlenen basın toplantılarının başlıca konularından.
Tenis dünyasını şaşkına çeviren böylesine bir sıçrayışın arkasında, kimilerine göre, glutensiz beslenmenin tenisçi üzerinde daha dolaylı bir etkisi oldu.

Bu düşünceye göre sporcuda intolerant grubun (engel) beslenmesinden çıkmasının yarattığı zihinsel blokajın kalkması ile gelen performans artışı var.

Besin Alerjisi ve Besin İntoleransı Kısaca:
Besin intoleransı sıklıkla besin alerjileri ile karıştırılan ayrı bir durum. Besin alerjisi bağışıklık sisteminin herhangi bir besin içerisindeki bir maddeye reaksiyonu, besin intoleransı ise sindirim sisteminin herhangi bir besin içeriğine olan reaksiyonu.
Alerjiler genel anlamı ile daha dramatik ve belirgin şikayetler yaratan ciltte döküntü, solunum zorluğu gibi dramatik semptomları var. Besin intoleransı ise daha belirsiz semptomların iki veya çoğunun karışımı. Kişinin tüm yaşamı boyunca farkına bile varmayabileceği hafif baş ağrısı, yorgunluk, şişkinlik hissi, gaz, reflü,ödem oluşumu gibi semptomlar sindirim intoleransı olan besin grubunu beslenmeden çıkarınca ortadan kalkabiliyor.

En yaygın alerjen besinler:
balık
yumurta
yer fıstığı
çilek
inek sütü

En yaygın intolerans grupları:
gluten intoleransı-buğday,arpa, çavdar, yulaf ve ürünleri
süt intoleransı- tüm süt ve süt ürünleri
fruktoz intoleransı- tüm meyveler ve ürünleri
maya intoleransı- sirke, şarap, mayalı hamurlar,meyve kabukları ve kuru meyveler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder