27 Ekim 2019 Pazar

SU İLE İLGİLİ BİLİNMEYEN GERÇEKLER!


Yaz aylarının kendini gösterdiği şu günlerde, sıcaklıklar arttıkça su tüketiminin önemi de bir o kadar artıyor. İşte sıvı kaybının yüksek olduğu dönemler için önemli hatırlatmalarda bulunurken, su ile ilgili bilinmeyen o gerçekler...

1)İçtiğiniz suya koyacağınız bir limon suyunun faydalarını biliyor musunuz?

Limon suyu yüksek oranda c-vitamini içerir. C-vitamini, kimyasal adı ile sitrik asit, böbrek yolu ile atılır ve atılırken idrarın asit dengesini ayarlar.
Böylece mikropların üremesini engellediği gibi, böbrek taşlarına sebep olan kalsiyumun çökmesini azaltır ve çözünür halde tutar. Bu durum, böbrek taşları için de koruyucu etki gösterebilmektedir.

2)Vücudumuzun idrarda çıkan miktardan çok daha fazla suya ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz?

Vücudumuzun ve vücuttaki tüm hücrelerin yaklaşık %60-65 i sudan oluşur. İnsanlar suyun alındığı kadarının vücuttan atıldığını düşünse de aslında idrarda çıkan miktardan çok daha fazlasına ihtiyacımız vardır.

Her gün nefes alıp verirken veya terlediğimizde de farkında olmadan yaklaşık 1,5 litre sıvı kaybederiz. Bunlar bir arada değerlendirildiğinde, insanların neden günde iki litre su tüketmesi gerektiği anlaşılabilmektedir, özellikle yaz aylarında!

3)Susuzluk sonucunda bayılma, halsizlik, bulantı, huzursuzluk olacağını biliyor muydunuz?

Vücut susuz kaldığında; bayılma hissi, halsizlik, deri esnekliğinde azalma, mide bulantısı, baş dönmesi, huzursuzluk, özellikle yaşlılarda şuur bulanıklığı ve sinirlilik gibi çeşitli şikayetler ortaya çıkarabilmektedir.

Bu şikayetler daha sonrasında böbrek taşı riskinin arttığına ve kanının yoğunlaşmasına bağlı olarak beyinde tıkanıklıklar ve tansiyon yükselmelerinin yaşanabileceğine işaret eder.

4)Özellikle bayanlarda yetersiz sıvı alınımı ciddi idrar yolları enfeksiyonlarına yakalandığını biliyor muydunuz?
Herkesin vücudunda belirli bir miktarda bulunan mikroplar, idrar kanalından bol sıvı geçtiğinde vücuda yerleşmez, atılır. Az sıvı alındığında ise mikroplar içeride uzun süre kalarak daha kolay hastalık oluşturabilir.
Bu nedenle oruç tutanların yeterince sıvı almamaları idrar yolları enfeksiyonları açısından risk oluşturabilmektedir.

5)Suyun böbreklerde taşı engellediğini biliyor muydunuz?

Vücudun yabancı ve zararlı maddelerden uzaklaştırılmasında en önemli organ böbreklerimizdir. Böbreklerimiz, kanı süzerek atıkları ayrıştırır ve bunları su ile karıştırarak idrar yoluyla vücuttan atar.

Yeteri kadar sıvı alınmaması çeşitli böbrek hastalıklarına sebep olduğu gibi, böbreğin boru sistemi içinde kalsiyum yoğunluklu minerallerin birikerek böbrek taşı oluşturmasına sebep olabilir.

6)Taş hikayesi olanların maden suyu tüketiminde dikkatli olması gerektiğini biliyor muydunuz?

Gazlı içeceklerin gazlı olmasını sağlayan karbonik asit, vücutta taş oluşumu için risk faktörü oluşturabilmektedir.

Bu nedenle mümkünse sıvı ihtiyacının kola, gazoz gibi içeceklerle karşılamamayı tercih edin

7)Günlük çay tüketiminin vücuda alınan sıvı miktarının %20 sini geçmemesi gerektiğini biliyor muydunuz?

Her ne kadar kahve ve çay böbreğin idrar yapımını arttıran maddeler içerse de, kalsiyum emilimini etkilediklerinden taş oluşumuna da neden olabilirler.
Meyve suları eğer doğal ise tercih edilebilir. Ayran, eskiden taş hikayesi olanlara önerilmeyen bir içecek olsa da, yapılan araştırmalar dışarıdan alınan süt ve süt ürünlerinin aşırıya kaçılmadığı taktirde böbrek taşı oluşumunu etkilemediğini göstermektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder