27 Ekim 2019 Pazar

KEMOTERAPİ NEDİR?

Kemoterpi sitotoksik yani anti-kanser ilaçlarının kullanılmasına denir.Bu tedavide yaklaşık 40 çeşit ilaçtan bir veya bir kaçı uygulanır.Kemoterapi cerrahi işlemle ve radyoterapi ile birlikte uygulanabilir.

Kemoterapi en yaygın olarak damara enjekte ve ağız yoluyla uygulanır.Ender de olsa adeleye ve deri altına enjekte yöntemi de kullanılır.Özel durumlarda ise omuriliğe enjekte yöntemi kullanılabilir.
Hastalığın özelliğine göre birkaç yol birden denenebilir.Her türlü ilaçların kana karışması ve vücuda dağılarak kanser hücrelerini yok etmesi sağlanmaya çalışılır.

Damar Yoluyla İlaç Verilmesi

İlaçlar bir çok sıvı ile karıştırılarak damarınızdan damla damla size verilir.Damardan uygulanan kemoterapi arasıra bağlı olan kolda yanma ve ağrı hissi oluşturabilir.Böyle durumlarda doktor ve hemşireden serumu yavaşlatmalarını talep edebilirsiniz.Bir başka yöntem de plastik ince bir hortumun cerrahi bir müdahale ile göğsünüzdeki bir damara yerleştirilmesiyle olur.

Hicman kateteri denilen bu yöntem en yaygın yöntemdir.Yerleştirilen bu ince hortum aylarca orda kalabilmektedir.Böylece damar içine ilaç enjekte edilirken iğneye ihtiyaç duymazsınız.Ayrıca kateter aracılığıyla test için gerekli kan da alınabilmektedir.Kateterin tıkanmaması ve pıhtılaşmaması için haftada bir kez heparinle yıkanması gerekmektedir.

Banyo yapmanız bu kateteri etkilememektedir.Ancak bazı kısıtlamalara hayatınıza girebilir.Ayrıntılın bilgiye doktorunuzdan ulaşabilirsiniz.

Damar içine uygulanan bu yöntem yarım saat ile birkaç gün arasında değişen uygulama saatlerine sahiptir.Eğer bir günden az sürerse hastanede kalmanıza gerek kalmayacaktır.İnfüzyon pompaları kemoterapiyi belli bir sürede belli bir ilacı vücuda vererek zaman tasarrufu sağlar.

Ağız Yoluyla İlaç Alınması
İlaçlar tabletler şeklinde ağızdan alınır ve kana karışır.Belli aralıklarla alınan bu ilaçları ağızdan alamıyorsanız doktorunuza danışın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder