27 Ekim 2019 Pazar

ÖNLENEBİLİR TEK KANSER TÜRÜ:AKCİĞER KANSERİ

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Türkan Tatlıcıoğlu da akciğer kanserinin tüm dünyada en sık görülen kanser türü olduğunu, büyük oranda sigara kullanımına bağlı geliştiğini belirterek, ''Önlenebilir tek kanser türü olarak da tanımlanabilir'' dedi.

Akciğer kanserinin ''yıllık yeni olgu sayısının 1 milyondan fazla olduğunu'' belirten Tatlıcıoğlu, ''Bu rakam, tüm yeni kanser olgularının yüzde 12.8'dir ve her yıl yüzde 3 artmaktadır. Günümüzde kanser ölümlerinin yüzde 17.8'inden akciğer kanseri sorumludur'' diye konuştu.

Tatlıcıoğlu, akciğer kanserinin daha sık olarak erkeklerde görüldüğünü ifade ederek, şöyle devam etti: ''AB ülkelerinde erkeklerdeki kanserlerin yüzde 21'i, kadınlardaki kanserlerin yüzde 5'i akciğer kanseridir. Bu sigara alışkanlıklarındaki farktan kaynaklanmaktadır. ABD ve Batı Avrupa toplumlarında sigara karşıtı kampanyalar sonucu akciğer kanseri görülme sıklığı 1980'den sonra erkeklerde azalma eğilimine girmiştir. Kadınlarda ise sigara kullanımındaki artış nedeniyle, Doğu Avrupa ülkeleri ve ülkemizde akciğer kanseri sıklığının giderek artmakta olduğu görülmektedir.''

Akciğer kanserinin genellikle öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı, göğüs, omuz, kol veya sırt ağrısı, kan tükürme, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, hışıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösterdiğine dikkati çeken Tatlıcıoğlu, ''Ancak hastalığın başlangıç döneminde olguların büyük çoğunluğunda belirti yoktur. Üç haftadan uzun öksürük varlığında veya öksürükle birlikte balgamla karışık kan gelmesi gibi durumlarda mutlaka hekime başvurulmalı'' uyarısında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder