26 Ekim 2019 Cumartesi

HAMİLELİK YASAKLARI

Hamilelik bir kadının hayatındaki en önemli dönemlerden biridir. Gebe kalan kadın kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı için pek çok şeye dikkat etmek durumundadır. Hamilelik esnasında önceki hayatlarında çok doğal olarak yaptıkları şeyler yasaklanabilir. Bu durum pek çok kadında annelik hormonlarının etkisi ile seve seve kabul edilirken, nadiren de tepki ile karşılanabilir.
Gebe bir kadının en önemli hedefi kendi sağlığının devamını sağlamak ve bebeğini sağlıkla dünyaya getirmektir.

Gebelikte yasak olan davranışlardan en önemli 7 tanesi şöyle sıralanmaktadır.

1- Hamilelikte alkol alımı : Aslında hamile olunsun ya da olunmasın alkol tüm insanlar için zararlıdır. Zarar gebelikte maksimuma ulaşır. Alkol tüketildiğinde kolaylıkla plasentaya geçer ve bebeğe ulaşır. Alkol tüketildiğinde bebek güçsüz ve zayıf doğar, görme ve duyma, zihinsel sorunlara neden olan fetal alkol sendromuna neden olur. Normal şartlarda haftada 2 kadehten fazla içilmemesi önerilen alkolün gebe kalma planlarının başlaması ile terkedilmesi gerekiyor. alkol bebek için zehirleyici özellik taşıyor.

2- Hamilelikte kafein kullanımı : Kafein kalp çarpıntısına ve reflüye sebep olmaktadır. Hamilelik döneminde etki ikiye katlanır. Kafein tıpkı alkol gibi doğrudan bebeğe geçebilir. Alkol kadar kesin sınırları olmasa da bir günde en fazla 300 miligrem kafein alınması gerekiyor. Aşırı kafein alımı düşüklere sebep oluyor. Kafein içeren kahve kadar çay, kola, enerji içecekleri ve yeşil çaylar da hamile kadınlar için dikkat edilmesi gereken içecekler.

3- Hamilelikte sigara kullanımı: Sigara bilindiği üzere 4000′den fazla zehirli madde içeriyor. Annenin kalp rahatsızlığı ve kanser olma riskini arttırırken, bebeğe oksijen iletimini azaltıyor ve damar tıkanıklıklarına neden oluyor. Bu durumda bebeğin ölü doğması ya da düşük yapılması riskini son derece arttırıyor. Sigara içen annelerin bebekleri içmeyenlere göre zayıf doğuyor. Sigar başlanmaması gereken bir madde iken hamilelik esnasında ne kadar erken terkedilirse riskin o kadar azaldığı söyleniyor. Sadece sigara içen anne adayları değil, pas,f içici denilen dış dünyadan gelen dumana maruz kalan anneler de risk altına bulunuyor.

4- Hamilelikte yumuşak ve küflü peynir tüketmek: Yumulak ve küflü peynirler listeria denilen ve zararlı etkileri olan bakterileri yüksek ölçüde barındırabiliyor. Bu bakteri ölü doğumlara, düşüklere ve yenidoğanlarda sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Yumuşak ve küflü peynirlerden vazgeçemeyen gebeler zararlı etkiyi azaltmak için peyniri pişirme yöntemine gidebilirler. Pastorizasyonu sağlanmamış tüm süt ürünleri de aynı tehlikele haizdir.

5- Hamilelikte dondurulmuş ürünler tüketilmesi: Özellikle sebze ve meyve gibi toprakta yetişen donmuş ürünlerde parazitlerin bulunma oranı çok yükseksir. Bu parazitler düşük, büyüme sorunları, ölü doğum, görmezlik, beyin sorunları ve epilepsi hastalıklarına neden olabilir. Tüm meyve ve sebzeler defalarca yıkanarak tüketilmelidir. Toksoplazma denilen ve özellikle et çiğ et ürünlerinde rastlanan bakteri hamilelikte çok zararlıdır. Et ürünleri, topraklar, topraklı sebze ve meyveler eldiven kullanılarak hazırlanmalı, bahçe işleri yapılmamalı, kediler ve dışkıları ile temas edilmemelidir.

6- Hamilelikte yağlı balık yemek: Hamilelik döneminde balık tüketimi hekimler tarafından önerilmektedir. Alabalık, ton, uskumru gibi balıklar anne sağlığı için olduğu kadar bebeğin beyin gelişimi için de önemlidir. Ancak yağlı balıklar yüksek miktarda civa içerir. Civa bebeklerin sinir gelişimini etkiler. Hamileler 1 haftada 2 porsiyondan fazla balık tüketmemelidir. Büyük balıklar ve kabuklu/yumuşak deniz ürünleri de aynı tehlikeye sahiptir.

7- Hamilelikte çiğ yumurta yemek: Tüm çiğ besinler bakteri içermeleri nedeni ile gıda zehirlenmesine neden olma riski taşımaktadır. Özellikle çiğ yumurta yüksek oranda zararlı bakteriler içerebilir. Besin zehirlenmeleri bebek için fazla tehlikeli olmasa da annenin hayatını dolayısıyla bebeğin hayatını tehdit edebilmektedir. Besinlerdeki bakteriler hamileleri diğer insanlara göre çok daha fazla etkiler. Bu nedenle yumurta iyice pişirilerek tüketilmelidir. Çiğ yumurta içeren krema, mayonez gibi ürünler kesinlikte tüketilmemelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder