Üzüm Şırası Yapılışı
Temizlenmiş olan kuru üzümler bol suda yıkanır. Daha sonra ince ince kıyılırlar veya robotta birazcık çekilirler. Üzümler bir kavanoza veya kaba alındıktan sonra üzerine 4 su bardağı su dökülür. Kabın üstü sadece bir tülbent ile örtülür, bu şekilde karanlık ve serin bir yerde 3 gün bekletilir. 3 günün sonunda renk kırmızıdan pembeye döner ve bir miktar kabarcık oluşur. Kabarcık oluşumu artık şıranın mayalandığını gösterir. Şıra süzülerek artık içime hazır hale gelir. Kalan posadan sirke yapılabilir. Sirke yapacak zaman yoksa en azından çekirdekler ayıklanarak bu çekirdekler tüketilebilir. Çünkü mayalanmış üzüm çekirdekleri çok yüksek oranda antioksidan içermektedir. Hazırlana şıra 2 günde tüketilmelidir ancak vereceğimiz bir kaç ip ucu ile bu süreyi biraz arttırmak mümkündür. Üzüm şırası yapımı bu kadar.
Şıranın Çabuk Bozulmaması için
1-) Ağız tadınıza göre bir miktar limon ekleyebilirsiniz. Limon tuzu da eklenebilir. Limon içinde bulunan C vitamini ve sitrik asidin besinleri muhafaza edici etkisi vardır.
2-) Adaçayı, biberiye, kekik, nane, karanfil gibi baharatlar antibakteriyel olduklarından hazırlanan şıra içindeki fermantasyonu ve küflenmeyi durdurucu etkileri vardır. Biraz limon ve birazda bu baharatlardan biri eklenip saklanırsa saklama süresi bir miktar artabilir. Ancak şunu unutmamakta fayda var bu işlemle şıranın tadı biraz değişebilecektir. Ancak yeni tatlar elde etmek isteyenler için güzel bir çözümdür. Kullanacağınız baharat, kaynar su içinde bir çay gibi demlendikten sonra soğutularak şıraya eklenebilir. Bu işlem şıra mayalandıktan sonra yapılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder