Boza, tıpkı kımız gibi bilinen en eski Türk içeceklerinden biridir. Darı irmiği, şeker ve su ile yapılan ve genellikle kışın tüketilen bir içecektir. Avrupaya, Osmanlı aracılığı ile ulaşmıştır. Günümüzde Orta Asya ile Türkiye ve çevresinde ve Balkanlarda tüketilmektedir. Başka ülkelerde buğday, yulaf, pirinç, arpa ve mısırdan da yapılabilmektedir. Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde 17.yy ortalarında İstanbul’da 300’den fazla bozacının olduğu dile getirmiştir.
Eskiden bozacı adı verilen dükkanlar veya seyyar satıcılar tarafından insanlara ulaştırılırdı. Günümüzde ise özellikle kış aylarında market raflarında görmek mümkün. Tabi Türkiye’de boza denilince akla Vefa Bozacısı gelmektedir. Genel olarak leblebi ve tarçın ile servis edilmektedir.
Bozanın Faydaları Nelerdir?
Bozanın bazı bünyelere bir takım faydaları olabilmektedir. Özellikle mayalanma esnasında içerisine probiyotik bakterilerce zenginleşiyor. Boza, probiyotik içeriği en fazla besinler arasındadır. Bu özelliği nedeniyle, makul ölçülerde bağırsak ve mide florasını düzenleyici etkisi vardır.
Sıvı ekmek olarak da adlandırılan boza, özellikle çok enerji sarfeden çalışanlara, sporculara, gelişme çağındaki bireylere ve emziren kadınlara bir takım faydalar sağlamaktadır. Anne sütünü arttırıcı etkilerinin olduğu bilinmektedir.
Bozanın besin içeriği aşağıdaki gibidir.
100 gram bozanın içerisinde:
Protein: 3.5 gram
Yağ: 0.5 gram
Karbonhidrat: 57.5 gram
Kalsiyum: 29 mg
Fosfor: 97 mg
Demir: 1 mg
Sodyum: 1 mg
A vitamini: 6.9 IU
Niasin: 1.16 mg
Tiamin: 0.09 mg
Yukarıda görüldüğü gibi boza özellikle B gurubu Niasin ve Tiamin gibi vitaminler yönünden oldukça zengindir. Bu nedenle saç ve cilt sağlığı ve beyin sağlığına karşı bozanın faydaları bulunmaktadır.
Ancak 100 gram boza yaklaşık 345 kaloridir. Bu nedenle kilo aldırıcı besinler arasındadır. Kilo almak isteyenler için olumlu sayılabilecek bu kalori miktarı kilo vermek isteyenler için bir sorun olabilir.
Ayrıca diyabetik hastaların tüketmemeleri gerekmektedir.
Bozada Alkol Var mı?
Boza içerisinde, bozanın bekleme süresine veya türüne göre % 0,4-% 0,8 alkol bulunmaktadır. Bu miktar çok normal bir miktardır ve bozayı alkollü bir içecek sınıfına sokmaz. Öyle ki, sirke ve daha pek çok fermente gıdada bu orana yakın alkol normal sayılmıştır. Bozanın bekletildikçe içindeki alkol oranının arttığı bilinmektedir.
Bozanın tüketim süresi: Ağzı açıldıktan sonra 2 gün içerisinde tüketilmesi ve 2 gün içinde buzdolabından saklanması gerekmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder