27 Ekim 2019 Pazar

BEBEK MASAJI ANNE İLE BEBEĞİN ARASINDAKİ BAĞI GÜÇLENDİRİR

Stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesini düşürerek gevşemeyi sağlar. Masaj yapılan bebekler rahatlar ve daha iyi uyur.

Bebek masajı, aslında anne ve bebeğin birbirleriyle tanışıp bağ kurması ve bu bağı geliştirmeleri için de önemli bir role sahip. Uzmanlar, masajın anne-baba ve bebek arasındaki bağları geliştirip kuvvetlendirdiğini söylüyor. Ayrıca araştırmalara göre masajın doğum sonrası depresyonu yaşayan annelerle bebekleri arasındaki ilişki ve yakınlığı da şekillendirdiğini belirtiyor. Yanı sıra bebekteki stresi azaltan masaj onların daha iyi uyuyup az ağlamalarını da sağlıyor. Uzmanlara göre masaj yapmak bebeği beşikte sallamaktan çok daha etkili.

Peki, bebeklere masaj nasıl yapılır? "Masaj yapılırken öncelikle bebeklerin gözlerinin içine bakılmalı. Daha sonra vücuduna başından ayakucuna kadar hafifçe dokunarak masaj yapılmalı. Bu sırada uygulanan basınç çok hafif olmalı ve cilt yüzeyi altındaki kasların hafifçe hareketine kadar değişik şekillerde yapılmalı."

Masaj ilk yapıldığında bu deneyime alışkın olmayan bebekler ağlayarak tepki gösterebilir. Böyle bir durumda masajı bırakmamanız gerekiyor. "Masaj zamanla bebek için keyifli bir hale gelecektir. Ayrıca bebekle anne arasında yaşanan stresli zamanların neden olduğu gerilimler masajla azalacaktır."

Masaj uygularken dikkat edilmesi gereken noktalar:

15 dakika süreyle rahatsız edilmeyeceğiniz bir ortamda olduğunuzdan emin olun. Rahat bir ortam oluşturmak ve ikinizi de gevşetmek için hafif bir müzik çalın.

Odanın ılık olmasına ve masaj süresince de böyle kalmasına özen gösterin. Bebeğinizi yatıracağınız yumuşak bir yüzey hazırlayın. Temiz bir alt bezi ve yumuşak bir havlu masaj süresince gerekebileceğinden yaptığınız yerde bunları hazır bulundurmalısınız. Masajı banyo sonrası bebek çıplakken yapmak en doğrusudur, bunun yanı sıra size uygun olan başka bir zamanda da yapılabilir.

Bebeğe masaj yapılırken çok fazla şeye gerek yok. Yumuşak formüllü bir bebek yağı kullanılırsa, masaj sırasında sürtünme nedeniyle bebeğin derisi zedelenmez. Herhangi bir lezyon oluşursa masaja ara verin.

Ellerinizin bebeğin derisi üzerinde kaymasını sağlayacak kadar yağ kullanın. Önce hafif dokunuşlarla başlayın. Bebeğiniz masaja alıştıkça hafifçe bastırarak devam edin.

Bebeğinizin daha da rahatlamasını sağlamak için, onun dikkatini bedeninin bir noktasına toplamasını sağlayın ve ona nasıl davranacağını öğretin. Örneğin bir kolunu tutun. Kolu hafifçe sallarken ona "rahatla" deyin ve gülümseyin. Bu, bebeğin dikkatini kendi vücudu üzerinde yoğunlaştırmasını ve rahatlamasını sağlar. Bu ruh halindeyken de dokunuşlarınız da ki olumlu mesajları daha kolay anlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder