Islak kek herkesin hayatına bir kez bile olsa karşılaştığı bir kek tipidir. Yemek kültürümüze yerleşmiş bir semboldür. Annelerimizin o güzel yemeklerinin her zaman özlemini taşırız. Özellikle annelerin o tam tutturduğu nefis kabaran keklerinin kokusu tüm evi sardığında hissedilen duygu paha biçilemezdir. Çocukluğumuzun ve güzel duyguların simgesi ıslak kekin yapılışı ise aslında çok kolay!
ISLAK KEK TARİFİ İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet limon kabuğu rendesi
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 adet limon kabuğu rendesi
1 su bardağı süt
SOSU İÇİN
1 su bardağı su
Yarım su bardağı esmer şeker
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı zeytinyağı
ISLAK KESİN HAZIRLANIŞI
Islak kek tarifinde öncelikle dikkat edilmesi gereken, malzemelerin bir anda değil belirli bir sırayla karıştırılması gerektiğidir. Kabartma tozu çok önce konulduğu zaman ıslak kekin iyi kabarmasını bekleyemeyiz. İlk önce yumurta ile şekeri mikser yardımıyla şeker tamamen eriyip kremaya yakın bir kıvam alana kadar çırpın. Daha sonra yine sıvılardan giderek süt ve sıvıyağı bu karışıma ekleyip karıştırmaya devam edin. Daha sonra kuru olan malzemelere geçip sırasıyla un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip bu defa spatula yardımıyla karıştırın. Az önce de dediğimiz gibi ıslak kekin kabarmasını istiyorsanız kabartma tozunun en son ve en az olacak şekilde karıştırılması gerekiyor. Bu yüzden de karıştırma işlemini mikser ile değil spatula ile yapmalısınız. Kakao ve şeker oranın damak tadınıza göre arttırıp azaltabilirsiniz. Tüm bu malzemeleri karıştırdıktan sonra ıslak keke hoş bir tat verecek olan limon kabuğunun rendesini de karışıma ekleyip tekrardan hafif bir şekilde karıştırın.
Bu malzeme oranına uygun çok büyük olmayan cam veya kendi fırın tepsinize hazırlanan bu karışımı dökün. 180 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Ancak burada kabarmasına engel olmamak için dikkat edilmesi gereken nokta en az ilk 15 dakika fırını kontrol etmemek. Bu süre zarfından sonra ıslak kekin pişip pişmediğin kontrol etmek için kürdan batırma işlemini uygulayabilirsiniz.
Islak kek yapımının devamında sos malzemelerinin tümünü karıştırıp bir tencerede şeker eriyene kadar pişirin. Sos piştikten sonra ocaktan alıp iyice ılımaya bırakın. Kek pişip fırından aldıktan sonra da yaklaşık 10 dakika kekin ilk sıcağının geçmesini beklemek de fayda var. Fırından çıkar çıkmaz sos dökülürse hamur olabilir. İlk sıcağı geçtikten sonra keki bir kürdan yardımıyla delebilirsiniz. Ve sosunuzu ıslak kekin üzerine tamamen dökün. Bundan sonra yapılacak işlem kekin tüm sosu iyice çekmesini bekleyip servis etmek. Afiyet olsun.
kaynak:https://www.eniyikadin.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder