20 Ekim 2019 Pazar

SÜT REÇELİ NASIL YAPILIR?


Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

Süt reçeli; condensed milk( yoğunlaştırılmış süt ), dulce de leche ( karamel süt ), süt karameli olarak da bilinir. Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde atıştırmalık ve kahvaltılık olarak tüketilir.

Süt Reçeli Tarifi için Malzemeler

1 kilogram süt ( hazır veya doğal fark etmez ama yağlı süt olması daha iyi sonuç verir )
1 Su bardağı Toz şeker
1 silme çay kaşığı kabartma tozu veya karbonat

Süt Reçeli Yapımı

Öncelikle biraz derin ve yapışmayan bir tencere tercih edilmeli. Tencere içine süt ve şeker konur ve ocağa alınır. Dibinin tutmaması için ara ara karıştırılır, kaynama başlayınca kabartma tozu eklenir ve bu esnada sütün taşmaması için hızlı hızlı karıştırmak gerekir. Orta ateşte yaklaşık 45 dakika kadar ara ara karıştırarak pişirilir. Sütün rengi yavaş yavaş koyulaşmaya başlayacaktır. Bu aşama karamel haline gelme aşamasıdır ve bu aşamada dibinin tutmaması için karıştırmaya devam edilmelidir. Pekmez yada boza kıvamına gelince altı kapatılır ve cam kavanoza yada kavanozlara alınarak soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra buzdolabına alınır ve bir müddet (1-2 saat) buzdolabında bekletilir.

Dilenirse yukarıda tarif uygulanırken, kabartma tozu katıp iyice karıştırdıktan sonra isteğe göre 1-2 tatlı kaşığı kakao eklenerek, kakaolu süt reçeli elde edilebilir.
Bazı kaynaklarda naneli süt karameli olarak da tarifler mevcut. Naneli süt karameli için, öncelikle kuru nane, yeşil nane veya nane şurubu elde hangisi varsa bir miktar nane veya şurubu, yukarıdaki ilk tarifte şeker ve karbonat atılmasından sonraki aşamada eklenir ve nane iyice rengini verene kadar kaynatılır. Ancak daha sonra nanelerin süzülmesi gerekeceğinden bu işlem çok uzun süre olmamalıdır. Süt, karamelize olmadan süzülmeli ve işleme kalındığı yerden devam edilmelidir.

www.1organik.com dan alıntı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder