27 Ekim 2019 Pazar
BESİN YÖNÜNDEN BİRBİRİNİ TAMAMLAYAN YİYECEKLER
Bazı besinler beraber yenildiklerinde vücutta yarattıkları etki yalnız başına tüketildiklerinden daha çok faydalı olabiliyor. Bakalım hangi besinler birbirlerini daha çok seviyor?
CİLT
DOMATES VE ZEYTİNYAĞI
Likopen vücut için bilinen en etkili antioksidandır ve en fazla domateste bulunur. Özellikle güneşin ciltte yarattığı tahribatları önlemeye yardımcı olur. Likopenin vücuttaki kullanımını artırmak için üzerine biraz zeytinyağı eklemenizde fayda var böylece likopen daha iyi emilecek. Domatesin içindeki likopenin yağda eriyen bir besin öğesi olmasından dolayı yağ ve ısıyla etkisi daha da artar. Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde (AJCN) yayımlanmış bir çalışmaya göre zeytinyağı tüketen bireylerde daha az kırışıklık bulunduğu görüldü. Sabah kahvaltıda 5 zeytin yemek yerine söğüş domatesin üzerine 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
KALP
YULAF VE ELMA
Yulaf kepeğinde betaglukan isimli suda çözünebilen bir lif bulunur. Betaglukan; kolesterolün dengelenmesinde olumlu etkiye sahiptir. Böylece kalp krizi riskini azaltmaya da yardımcıdır. Elmaysa içindeki pektin maddesiyle kötü kolesterolü (LDL) düşürürken iyi kolesterolü (HDL) yükseltir. Elma ayrıca antioksidan için de mükemmel bir kaynak. Kalp sağlığınızı desteklemek için; yulaf ezmesi üzerine elmaları küçük parçalar halinde doğrayabilir ve süt ilave edebilirsiniz. Ya da yulaf süt ve elma püresini pişirerek üzerine tarçın ilave edip farklı bir kahvaltı yaratabilirsiniz.
SiNDiRiM
Yoğurt ve öğütülmüş keten tohumu
Bağırsaklarımız 400’den fazla bakteriye ev sahipliği yapıyor. Bazıları dost bazıları değil. Kötüler iyilere göre daha fazla olursa sindirim yavaşlar. Yoğurt probiyotik içeriğiyle bağırsaklara dosttur ve sindirim sistemini rahatlatır. Probiyotikler yaşamak ve bunu sürdürmek için prebiyotiklere ihtiyaç duyar. Keten tohumu omega-3 kaynağı olmasının yanı sıra yoğurtla tüketildiğinde sindirim sistemini düzenler. Öğütülmüş keten tohumunun sindirimi daha kolaydır. Probiyotik yoğurdun üzerine 1 çay kaşığı ekleyebilir ya da meyveli yoğurtlara keten tohumuyla zenginleştirilmiş müsli ilave edip tüketebilirsiniz.
Premenstrual sendrom (PMS)
Brokolİ ve yumurta
Premenstrual sendrom (PMS) kadınlarda adet öncesi dönemde başlayan ruhsal ya da fiziksel birtakım belirtileri ifade eden bir terim. Eğer siz de her ay huysuz bir hafta geçiriyorsanız ve bu şikayetlerinizi azaltmak istiyorsanız; brokoli ve yumurta ikilisinden faydalanın.
PMS şikayetleri olan kadınların yüzde 30-40’ının kalsiyum ve D vitamini eksikliği yaşadığı biliniyor. Brokoli; zengin bir kalsiyum kaynağı. Yumurtaysa D vitaminin doğal bir kaynağıdır. Omlette yan yana oldukça lezzetli duracaklardır.
GÖZ
Ispanak ve avokado
İlerleyen yaşla birlikte göz sağlığımız bozulabiliyor. Ispanak; gözlerimiz için koruyucu olarak görev yapan lutein ve A vitamini içerir. Avokado antioksidan vitaminler olarak bilinen A C ve E vitaminleri bakımından oldukça zengin. Ayrıca avokado lutein ve A vitamininin emilimini artıran sağlıklı yağları da içeriyor. Haşlanmış ıspanak salatanızın üzerine zeytinyağı yerine avokado ekleyebilirsiniz ya da ıspanak ve avokadoyu püre haline getirip et yemeklerinizin yanında sos olarak kullanabilirsiniz
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder