27 Ekim 2019 Pazar

DİŞLERİMİZİ ÇÜRÜTEN VE KORUYAN GIDALAR

Dişlerinizi çürütenin sadece şekerli gıdalar olduğunu mu sanıyorsunuz? Meğer makarna, pilav, cips gibi yiyecekler en az şeker kadar suçluymuş!

ÇÜRÜTENLER: Fermente edilebilen karbonhidrat içeren yiyecekler diş çürüğü riskini artırıyor. Bu nedenle tatlı ve şekerlemeler kadar makarna, pilav, patates cipsi, meyve ve hatta ekmek de diş çürüğüne neden olabiliyor. Araştırmalar; makarna, pilav, ekmek tüketiminden sonra ağızda oluşan asit miktarının şeker tüketiminden sonrakiyle aynı olduğunu gösteriyor. Karbonhidrat içeren gıdaların uzun süre diş yüzeyinde kalması asit üretimini ve çürük oluşumunu artırıyor.

KORUYANLAR: Bazı yiyecekler çürükten korunmaya yardımcı oluyor. Örneğin peynir; tükürük akış hızını artırırken, içeriğindeki kalsiyum, fosfat ve kazein (süt proteini) ile dişleri çürüğe karşı koruyor. Bir öğünü peynir ile bitirmek ağız ortamında oluşan asidi önlemeye yardımcı oluyor. Aynı zamanda süt de kalsiyum, fosfat ve kazein içeriyor; ancak sütün yapısında bulunan süt şekeri (laktoz), diğer şekerler kadar olmasa da çürük oluşumunda rol oynuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder