1996 yılında Larry Page ve Sergey Brin tarafından kurulan Google’ın ilk sunucusu LEGO’ lardan yapıldı. Yalnız Google sitesinin bilgisini saklamak için 40 GB’a ihtiyaçları vardı, ama o zamanlarda en yüksek kapasiteli ticari sabit disk 4GB’dı. Tüm parayı 10 tane 4 GB’lık Sabit diske harcayınca ellerindeki Lego’lar, plastik kaplar ve fanlardan bir server kasası oluşturdular. Hatta Google logosundaki renklerin bu Lego'ların sonucunda belirlendiği söylenir.
1998 yılında Susan Wojcicki, evinin garajını ayda 1700 dolara Sergey Brin ve Larry Page adında 2 ögrenciye kiraladı. Tahmin edebileceğiniz gibi bu hayatının en iyi kararıydı. Böylece Google'da yönetici pozisyonunda işe başladı. Ev ise daha sonra Google tarafından satın alındı ve müzeye dönüştürüldü. Fakat ilgi çok olunca Google adresi gizledi.
Google' ın ismi yanlışlıkla Google oldu. Aslında Sergey Brin ve Larry Page' in koymaya çalıştığı isim 1 ve yanında 100 adet 0 ile oluşturulan Googol sayısıydı.
Bir iddiaya göre Google anasayfasının bu kadar sade bir tasarımla yayına başlamasının sebebi google kurucuları olan Sergey ve Larry'nin HTML'e yeterince hakim olmamasıydı.
Sayfanın ortasında olmayan logo ve logoya göre dizayn edildiği için ortalanmamış olan arama çubuğu, özellikle simetri hastalarını rahatsız ediyordu. 2001 yılında logo ortalandı.
“Kendimi şanslı hissediyorum” tuşunun aslında hiç kullanılmadığının Google da farkında.
(İnsanlar ‘Kendimi Şanslı Hissediyorum’ butonuna tıkladığı zaman reklam gösterimi olmadan aradığı sayfaya ulaşıyor. Bu yüzden butonun zararı yıllık 110 milyon dolar civarında.)
Google’a yeni katılan çalışanlar, çalışmaya başladıkları haftanın ilk cuması “Noogle” yazan şapkayı takmak ve bir hafta boyunca o şapka ile gezmek zorundalar.
Google servislerinin çogunu ve anasayfasını 88 farklı dilde kullanabilirsiniz. Çerokiçe dili dahi bulunmakta. Dünya Dilleri Koruma projesi kapsamında birçok kullanmayan, kaybolmaya başlayan diller Google'da kullanılmaya başlayacak.
Google'da saniyede 2 milyon arama yapılmakta. Dünyada bu yükü kaldıran site sayısı çok az.
Google' ın ilk tweeti, 2'li sayı sisteminde (binary) yazılmıştır. Yazılan tweet '' I'm feeling lucky'' dir.
Google dolandırıcılığa karşı gogle, googlr.com gibi google'a benzeyen bütün kombinasyonları satın aldı. Böylece google çakması herhangi bir site oluşumunu önlemiş oldu. Ayrıca www.466453.com adlı siteye girdiğinizde google sitesine girmiş oluyorsunuz.Telefonunuzda 466453 rakamlarına baktığınızda google yazısı çıktığını göreceksiniz. Google hiçbir yerde isim hakkına vermek istemiyor.
Google şirketine (googleplex olarak bilinen) ait bir dinazor bulunmaktadır. Google genel merkezinde kazılarda ortaya çıkarılan T-Rex iskeletini Google satın aldı ve bahçesine yerleştirdi.
Google şirketi ilk halka arz edildiğinde hisse değeri 2,718,281,828 dolardı. Bu rakam rastgele seçilmiş bir rakam değildi elbette. Euler Sabiti'nin ilk 10 hanesiydi.Ayrıca ilk halka arzında(2004 tarihinde) 85 dolar iken şu anda 560-600 dolar civarındadir.
Google eğlenceli bazı paneller:
Google arama çubuğuna elgoog.im/snake yazdığınızda unuttunuz ama eskiden efsane oyun olan yılan oyununu oynayabilirsiniz.ya da elgoog.im/packman yazıp packman oyununu oynayabilirsiniz.
Arama çubuğuna 'do a barrel rol' yazdığınızda ise 90'lı yılların Nintendo oyunu olan Star Fox'taki gibi ekranınız 360 derece dönmekte.
kaynak:http://www.oxxo.com.tr/blog
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder