Şeytan pençesi latince adı Harpagophytum procumbens olan Afrika kökenli bir bitkidir. Kurak iklimde yetişen bitkinin yumrulu kökleri geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Kökler yağmurların bitişi ile toplanır. Doğranır ve 3 gün güneşte kurutulur. Bitki şeytan kökü olarakta bilinmektedir.
Şeytan pençesi dünyanın çeşitli bölgelerinde hastalıkların tedavisi için kullanılmıştır. Ateş düşürmek, ağrı kesmek alerji ve baş ağrısını dindirmek, sindirimi uyarmak için kullanılır. Artrit, romatizma ve bel ağrısı, karaciğer ve böbrek hastalıklarında faydalıdır. Deri yaralanmaları ve cilt hastalıkları için merhemi yapılarak kullanılır.
Şeytan pençesi yumuşak doku iltihapları için de kullanılmaktadır. Hafif mide rahatsızlıklarını giderici ve iştah açıcı özelliktedir. Hamileliğin etkileri, adet sorunları ve menopozda da kullanılır.
Şeytan pençesi bir kaç değişik formda kullanılır. Otun dahili kullanımı çay ve kapsül şeklindedir. Ağrı için kullanıldığında bir ay kadar düzenli devamlılık gerektirir. Merhem şeklinde hazırlanan form yara ve yara izi tedavisinde kullanılmaktadır.
Şeytan pençesi çayı kurutulmuş ve toz haline getirilmiş bitkinin 4.5 gramı ile 300 gram kaynar su ilavesi ile hazırlanır. Günlük en fazla 3 fincan alınmalıdır. Çay iştah açmak için kullanılacaksa 4,5 gram yerine 1,5 gram toz kullanılmalıdır. Çay yemeklerden 30 dakika önce tüketilmelidir.
Şeytan pençesi bitkisinin uygun dozlarda kullanımında güvenli olduğu bildirilmektedir. Buna karşın ülser problemi olanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar için bitki alerjik olabilir. Hamile kadınlarda güvenli olduğu söylense de yapılmış bir çalışma bulunmadığı için kullanımı önerilmemektedir.
Diğer bitkilerle kullanımında etkileşimi bulunmamakla birlikte kalp ritmini düzenleyen ilaçlarla alınması, ilacın etkisini değiştirebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder