26 Ekim 2019 Cumartesi
KETEN TOHUMUNUN ZARARLARI
Başta sindirim sistemi sorunları olmak üzere pek çok rahatsızlığın tedavisinde yardımcı olarak kullanılan keten tohumunun zararları ve yararları konusunda herkesin kabul ettiği ortak bilimsel çalışma sonuçları olmamakla birlikte yararları olduğu gibi bazı durumlarda yan etkileri de bulunmakta. Keten tohumu kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmalı ve olgunlaşmamış, ham keten tohumu tüketmemelisiniz.
Lif yönünden oldukça zengin olan keten tohumu kabızlık ve diğer sindirim sorunlarında pek çok kişi tarafından ilk olarak başvurulan doğal çözüm.
Ayrıca yüksek kolesterolü düşürmek, faydalı omega 3 yağ asidi kaynağı, kan inceltici ve iltihap önleyici olarak kullanılmakta.
Bunun dışında menopoz semptomlarını hafifletmek ve böbrekleri daha iyi çalıştırmak için de tercih ediliyor. Ancak başta da söylediğimiz gibi bu keten tohumunun bu gibi rahatsızlıklara iyi geldiği yönünde klinik çalışma sayısı çok az. Bu bilgiler beslenme ve bitki uzmanlarından, kullanıcı yorumlarından sağlanıyor.
Eğer günlük tavsiye edilen oranların dışına çıkarsanız ve kontrolsüz olarak tüketirseniz her şeyin olduğu gibi keten tohumunun da zararları görülebilir. Örneğin fazla miktarda keten tohumu şişlik, gaz, ishal, karın ağrısı ve bulantıya neden olabilir.
Sıvıyla temas ettiğinde şişen keten tohumu özellikle bağırsak ve yemek borusu sorunu olan kişilere tavsiye edilmemektedir.
Eğer kan inceltici ilaç ya da diğer doğal ürünleri kullanıyorsanız bunlar keten tohumu ile etkileşime geçerek istenilmeyen sonuçlara neden olabilir. Ayrıca aspirin, ibuprofen, warfarin gibi ilaçlar ile melek otu, karanfil, sarımsak, zencefil gibi otlar keten tohumu ile birlikte kullanılmamalıdır.
Keten tohumu kan şekerini düzenleyen ilaçlarla birlikte kullanılırsa kan şekeri gereğinden fazla düşebilir. Bu tip ilaçlarla birlikte keten tohumu kullanmak için öncelikle doktorunuza danışmalı ve kan şekeri düzeyini yakından takip etmelisiniz.
Fazla miktarda keten tohumu kullanımı östrojen hormonu seviyesini arttırabileceği için hormonla ilgili rahim miyomu, meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim kanseri riskini yükseltebilir. Ayrıca bilimsel bir kanıt olmamakla birlikte hamilelik ve emzirme döneminde bulunan kadınların hormonal etkiler nedeniyle bebeği güvence altına almak adına keten tohumu kullanması tavsiye edilmez.
Keten tohumu içinde bulunan omega 3 yağ asidinin bir türü olan alfa-linolenik asit erkeklerde prostat kanseri ile ilişkili olduğu için yağı azaltılmış olarak tüketilmelidir. Alfa-linolenik asit kaynağı olarak bitkiler genel olarak güvenli olarak kabul edilse de riski azaltmak için böyle bir tedbir alınabilir.
Nadir olarak keten tohumunun alerjik reaksiyona neden olduğu durumlar görülmektedir. Hali hazırda alerjik bir bünyeniz varsa keten tohumu kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışmanız ve gerekli testleri yaptırmanız en doğrusu olacaktır. Alerji olarak kızarıklıklar, kaşıntı, solunum güçlüğü, ciltte renk değişimi veya yüz ve ağız bölgesinde şişlik yaşayabilirsiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder