20 Ekim 2019 Pazar

KARABUĞDAY BALININ FAYDALARI

Karabuğday Balı Nedir?

Karabuğday bilinenin aksine bir tahıl ürünü değildir ve buğday ile akrabalığı bulunmamaktadır. Gluten içermediği için tahıl yerine önemli bir alternatiftir ve özellikle çölyak hastaları tarafından tercih edilmektedir. Karabuğday balı ise arıların karabuğday çiçeklerinden elde ettikleri bala verilen isimdir. Diğer standart ballara nazaran fiyat olarak daha pahalıdır. 1 Kilogram karabuğday balı ülkemizde 75 ila 90 TL arasında satılmaktadır. n11’de ve amazon gibi internet sitelerinde sertifikalı ürünler bulmak mümkündür.
Karabuğday balının en önemli özelliği, diğer bitkilerin çiçeklenmediği dönemde çiçek açar ve 45 gün boyunca çiçekli vaziyette kalabilir. Arılar, karabuğday çiçeğini ise çok severler bu nedenle başka çiçeklerin olmadığı bu dönemde, karabuğday polenleriyle bal yapan arıların balları oldukça saf olur ve % 100 karabuğday balı olur. Karabuğday balı koyu bir renge sahiptir, koyu morumsu yada siyaha yakın bir renge sahip olabilir. Baharatımsı ve malt tadını andıran bir tadı vardır.

Karabuğday Balının Faydaları Neler?

Karabuğday balının sağlık açısından bir takım faydaları vardır. İçeriğinde B grubu kompleks vitaminlerinin hemen hepsi bulunur, kalsiyum, sülfür ve fosfor açısından zengindir ve iyot, çinko gibi mineralleri de içerir. Folik asit açısından zengindir. Temel aminoasitleri de ihtiva etmektedir.

Karabuğday balının faydaları arasında karaciğere olan faydası ilk sırada gelir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve antioksidan özellikleri vardır. Yaraların çabuk iyileşmesini sağlar.
Karabuğday balı özellikle öksürük için oldukça faydalıdır. Müzmin öksürük, grip ve nezle için oldukça etkili olduğu dile getirilmiştir. Solunum yollar enfeksiyonları için ve uykusuzluk gibi problemler için faydalı olduğu iddia edilmiştir.
Balın antioksidan gücü, fenolikler, enzimler, peptidler, organik asitler ve Maillard reaksiyon ürünleri de dahil olmak üzere geniş bir yelpazedeki bileşiklerin bir sonucudur. Bu sonuçlara göre karabuğday balının antioksidan kapasitesi, diğer koyu renkli ballarda olduğu gibi daha fazladır. C vitamini yönünden de diğer ballara nazaran daha zengindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder