27 Ekim 2019 Pazar

KAÇ TÜR ÖKSÜRÜK VARDIR?

Normal şartlarda sağlıklı bir refleks olan öksürük, yaşam kalitenizi bozmaya başladıysa ve dört haftadan uzun sürdüyse bir uzmana görünmenizin zamanı gelmiş demektir.

Havaların soğuması ile birlikte çeşitli yöntemlerle ısıtılan ve dolayısıyla kuruyan mekanlar, kalabalık ve kapalı ortamlarda geçirilen uzun saatler hastalıklarla beraber öksürüğü de artırıyor.

Vücudun bir mikrop, yabancı madde, sigara dumanı, kötü hava gibi rahatsız edici uyaranlara verdiği sağlıklı bir refleks olan öksürük, haftalarca sürdüğünde ise çeşitli hastalıkların belirtisi olabiliyor.

Op. Dr. Ethem Şahin, “Bir uyaranla karşılaşıldığında karın kasları ile birlikte özellikle ses teli dediğimiz bölge kasılır, içeride basınç artar ve ardından ses telleri açılarak içerideki hava dışarı atılır. Öksürük olarak adlandırılan bu refleks istenen bir durumdur.

Akciğerinde sıvı biriken ya da balgamı olan hastanın öksürmesini isteriz ancak öksürük yaşam kalitesini etkileyecek boyuttaysa ve dört haftadır sürüyorsa mutlaka doktor muayenesi gerektiriyor demektir” diyor.

“Kaç tür öksürük vardır?” sorusunu “Öksürüğü genel olarak kuru ve balgamlı olarak ikiye ayırabiliriz” diyen Op. Dr. Ethem Şahin, “Kuru öksürükler daha çok gırtlak bölgesindeki virüslerden, alerjiden kaynaklanıyor ya da pasif sigara içicilerinde ve reflü hastalarında görülebiliyor. Balgamlı öksürüğe ise akciğer enfeksiyonlarında, sigara içenlerde, KOAH’lı hastalarda ya da kanser vakalarında rastlanıyor” diyor.

Op. Dr. Şahin, öksürüğün hangi hastalıkların belirtisi olabileceğini ise şöyle açıklıyor: “Üst solunum yolu hastalıklarından sinüzit bir öksürük sebebidir. Özellikle geniz akıntısına bağlı, boğazda gıcıklanma yapan ve burun tıkanıklığı ile birlikte olan hafif balgamlı öksürük sinüzite işaret ediyor.

Viral faranjitler ise kesik kesik ve kuru öksürük yapıyor, yol yürümek ve konuşmak bu tür öksürüğü artırıyor. Alerjik rinite bağlı olarak ortaya çıkan sürekli geniz akıntısı da kuru öksürüğe neden oluyor. Aşağı doğru indikçe gırtlak bölgesinde larenjit denilen gırtlak iltihabı yine kuru öksürük sebebi oluyor ve hastada beraberinde ses kısıklığı da görülüyor.”

Nefes borusu iltihabının da kuru öksürük nedeni olduğunu belirten Op. Dr. Ethem Şahin, bu öksürüğün grip sonrası bir aya yakın sürdüğünü, özellikle alerjik altyapısı olanlarda sürenin daha da uzayabileceğini belirtiyor.

Doğru tedavi edilmeyen alerjik rinit akciğere inerse enfeksiyona veya astıma, dolayısıyla da diğer akciğer enfeksiyonları gibi ciddi öksürüğe neden oluyor.

Öksürüğün sebebi bunlardan biri değilse akciğer tümöründen de şüphelenmek gerekiyor. Alerjik hastalarda gece öksürüğünün tipik olduğunu belirten Op. Dr. Ethem Şahin, “Öksürük şikayeti ile gelen hastalarda alerji ihtimaline karşı aile hikayesini sorgulamak önem taşıyor. Ayrıca hastanın iklim değişikliği, iş ya da ofis değişikliği yaşayıp yaşamadığı da sorulmalı çünkü alerjik altyapısı olan hastalar ortam değişikliklerine öksürük ile yanıt verebiliyor. Alerji tedavi edildiğinde öksürük de geriliyor” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder