Günlük yaşantımızda dikkat etmediğimiz bazı şeyler bize hastalık olarak geri dönebiliyor. Akla gelmeyen kirli ya da zararlı ortamları bilerek hareket etmek, koruyucu ve önleyici sağlık açısından büyük önem taşıyor.
Tuvalet ve Diş Fırçası: Klozete yakın duran bir diş fırçası kadar zararlı başka bir yer yoktur. Bir klozette santimetrekare başına 2 milyon mikrop bulunur. Her sifon çekilmesine bu mikropların en az yarısı lavabo, zemin ve diğer eşyaların üzerine itilmektedir. Sağlığa son derece zararlı bu mikropların direkt ağıza sokulmasına aracı olan diş fırçaları ise büyük tehlike oluşturmaktadır. Bu nedenle kişisel temizlik ve bakım ürünleri banyolarda kapalı dolaplar içinde tutulmalıdır.
Ayakkabı ve Gardrop: Yatak odasında bulunan dolapların içinde ayakkabı tutmak pek çok kişi için fonksiyonel de olsa sağlık için zararlıdır. Dışarda giyilen terlik ve ayakkabılar kirli maddeler, alerjenlerle yüklü olarak geçtiği yolun üzerindeki herşeyi taşır. Bu nedenle ayakkabı ve terlikler özellikle yatak odalarında dolap içlerinde değil kendilerine ait kapalı dolaplarda, yaşam alanlarına uzak şekilde tutulmalıdır.
Sıcak gıdalar ve Buzdolabı: Yiyecekleri en sıcak halleri ile, pişer pişmez buzdolabına koymak gıda zehirlenmesi için mükemmel bir reçetedir. Buzdolabının nemli ortamı sıcak gıdalarda bakteri üretimi için en ideal koşulları yaratır. Bu nedenle yemekler pişirildikten sonra kapalı bir şekilde tezgahta soğutulmalı ve daha sonra buzdolabına alınmalıdır.
Yürüyen Merdivenler: Günde binlerce kişinin geçtiği yürüyen merdivenlerin tutunma yerleri birer mikrop cennetidir. Özellikle kayan bant nedeni ile tüm yüzeyi süpüren eller milyonlarca bakteriyi siler süpürür. Buralara dokunulmamalı ya da zorunluluk varsa kullanıldıktan sonra eller dezenfekte edilmelidir.
Çantalar: Daha çok kadınları tehdit eden bir eşya da çantalar. Bir çantada santimetrekare başına 10 bin zararlı bakteri bulunuyor. Bir çanta bu sayıyla bir otobüsün zemini ya da bir restoranın lavabosundan çok daha fazla bakteri içeriyor. Bir çantayı bakterilerden tamamen arındırmak mümkün olmasa da azaltmak mümkün. Bunun için çantalar yere bırakılmamalı, bir sandalye ya da çekmecede tutulmalı, yemek hazırlanan ve yenen yerlerin dışında tutulmalı.
Umumi tuvaletler: Toplum sağlığı için bir diğer tehlike noktası da kamuya açık tuvalet ve lavabolar. Bu nedenle buralardaki eşyalara en az miktarda dokunulmalı, eller hemen yıkanmalı ve klozetlere tek kullanımlık klozet örtüsü serilmelidir. Umumi tuvaletler mecbur kalınmadıkça tercih edilmemelidir.
Evyeler: Mutfağın vazgeçilmezi evyeler de birer mikrop deposu. Her türlü gıda ve temizlik işleminin yapıldığı bu yerlere doğrudan yiyecek bırakılmamalı ve düşürülmesi halinde çöpe atılmalıdır.
Kulaklıklar: Kulaklıklar nemli bir ortam sağlar ve mikrop üremesine çok elverişlidir. Kişisel kulaklıklarda bile binlerce bakteri ürerken özellikle uçak ya da otobüslerde dağıtılanlar çok tehlikelidir. Bakteri üremesinin yanısıra kulaklıkların sürekli kullanımı işitme kayıplarına yol açabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder