Ülkemizde yetişen ve son derece faydalı olduğu pek çok araştırmayla saptanmış onca güzel meyve
ELMA
Geleneksel meyvemiz elma baştacımız olmaya devam etmeyi hakediyor.. Yapılan çalışmalar günde bir elma yiyen erkeklerde kalp krizi riskinin yüzde otuz oranında azaldığını göstermekte. Sağlık açısından faydaları kolaylıkla bir kitabı doldurabilir. Salgın hastalıklar üzerinde yapılan incelemelerde elma tüketimi bazı kanser türlerinin, kardiyovasküler rahatsızlıklar, astım ve diyabet riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Ayrıca bunlar sadece bir başlangıç!
KANSERİ ÖNLÜYOR
Elmada 2001 Mayo Klinik incelemesinde prostata kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebildiği belirlenen flavonoid ve kerestin vardır. Cornell Üniversitesi'nede yapılan diğer bir incelemede elma kabuğundaki fotokimyasalların kolon kanser hücrelerinin üremelerini yüzde kırk üç oranında azalttığı görülmüştür. Ulusal Kanser Enstitüsü elma gibi flavonoid içeren besinlerin akciğer kanseri riskini yüzde elliye varan oranlarda azaltabildiğini belirtmektedir.
Elma Antioksidan Açısından İkinci Sırada
Elma, hem kardiyovasküler rahatsızlıkların hemde kanserin oluşumunda hastalık riskini azltıcı önemli bileşenlerden oluşmaktadır.
Elma diğer meyvelerle kıyaslandığında oldukça yüksek oranlarda flavanoid içermektedir. Flavanoidler ise kanserle savaşmada oldukça becerikli ve son derece faydalı bileşiklerdir.
KALBİN DOSTU ASTIMIN DÜŞMANI
Elma yiyenlerde tümör, akciğer kanseri ve kardiyovasküler hastalık riski daha azdır..
Fazla sebze ve meyve yemenin bizi hastalıklardan koruduğunu birçok inceleme sonucundan görebiliyoruz.
Nurses 'HealthStudy' ve 'Health Professional Follow-upStudy 'de günde en az bir elma ve armut tüketen kadınlarda akciğer kanseri riski oranının oldukça azaldığı görülmüştür. Yapılan başka bir araştırmada ise; yüksek oranda elma , soğan ve beyaz greyfurt tüketen deneklerde akciğer kanseri riskinin yüzde kırk ile elli oranında düştüğü gözlemlenmiştir.
Elma tüketimi astımla ters orantılıdır. Yeterli ve düzenli elma tüketimi astım rahatsızlığını azaltmaktadır.
Elma ile diyabet yani şeker hastalığı da ters yönlü ilişkilendirilebilir. Finlandiya'da yapılan yapılan bir incelemede elma tüketimiyle tip 2 diyabet riskinin azalması ilişkilendirilmiştir. Brezilya 'da yapılan diğer bir incelemede ise, elma ile kilo kaybı ilişkilendirilmiştir.
KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR
Elmada kötü kolesterolü (LDL)düşüren ve kan şekerinin düzenlenmesine yardım eden çözünür lif için önemli bir kaynak olan pektin mevcuttur. Şekerden bahsetmek gerekirse evet, elmada biraz şeker (fruktoz) vardır, ancak dozunda tüketildiği takdirde faydaları gözardıedimeyecek elma için bu durum için endişelenilmemelidir. Bir elmadan ortalama 5 gr posa alırsınız, bu çok önemli bir orandır ve kan şekerinizi dengelemede de faydalıdır.
KEMİK ERİMESİ VE ELMA
Elma en iyi boron kaynaklarından biridir. Boron gerçek anlamda kemikleri güçlendirme özelliği bulunan bir mineraldir ve osteoporoz önleme programının önemli bir parçasıdır. Journal of Applied Nutrition 'da yayımlanan bir makalede; vücudumuzda yeterli boronun bulunmaması ile osteoporoz arasında bağlantı olma olasılığının çok yüksek olduğu ortaya konulmuştur. Boronun aynı zamanda kişiye enerji verdiği de görülmektedir. Yapılan bazı çalışmalarda; uyuklayan üniversite öğrencilerine 3 mg boron verildiğinde birden bire sınıfta uyuklayan tek bir kişinin dahi kalmadığı gözlemlenmiştir.
KABUĞUNU HAFİFE ALMAYIN!
Bu arada elma yerken ya da suyunu sıkarken sakın kabuğunu soymayın. Elma kabuklarının etkili antioksidan özelliğinin olduğu, karaciğer ve kolon kanseri hücrelerinin büyümesini büyük oranda engellediği keşfedilmiştir.
HANGİ ELMA DAHA SAĞLIKLI?
Her ne kadar hemen hemen tüm elma çeşitleri sağlık açısından çok faydalı bileşenler içerse de, konu antioksidan etkiye geldiğinde genelde kazanan bizim geleneksel kırmızı elmamız oluyor.
BİLİYOR MUYDUNUZ?
Elmanın tarım ilaçlarından en az etkilenen meyveler listesinde olduğunu biliyor muydunuz ?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder