Ozon tabakasında oluşan hasardan kaynaklı olarak güneşin zararlı ışınları yeterince iyi süzülemez. Bundan kaynaklı olarak zararlı ışınlar kolayca cilde ulaşabilir ve cilt sorunlarının oluşuma zemin hazırlarlar. Cilt güneşe uzun süre maruz kaldığında ciltte lekeler görülmeye başlar, cilt hassaslaşır ve zarar görmeye başlar.
Cildinize kullandığınız normal vücut şampuanları, sabunlar ve temizleyiciler cildinizi kurutabilir. Kurumanın olduğu cildiniz zarar görme konusunda hassaslaşır. Bu gibi durumlarda güneş yanıkları meydana gelebilir. Güneşin cildinizde oluşturduğu yanıkları iyileştirmek için aloe vera içeren duş jelleri, yulaf ezmesi yoğurt ve zeytinyağı gibi ürünleri kullanabilirsiniz.
Güneş ışınlarının zararlı olduğu 11.00- 17.00 saatleri arasında güneşten mümkün oldukça korunmanız da yarar vardır. Bu şekilde cildinizde oluşacak cilt problemlerine karşı önlem almış olursunuz.
Güneş yanığının nedenleri
Güneş altında korumasız bir şekilde bulunmak ciltte kalıcı yanıklara neden olabilmektedir. Güneş yanığının oluşma riski kişilerin ten rengine göre değişebilmektedir. Beyaz tenli kişilerin ciltleri yanıklara karşı daha savunmasızdır. Bu yüzden ciltlerinde oluşan yanıklar daha ağrılı olabilmektedir.
Güneşten dolayı cildin zarar görmesi durumu güneş yanığının yaşandığına işaret eder. Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalındığı takdir de ciltte kızarıklık, kaşıntı acı ve ağrılar, derinin sertleşmesi ve soyulması gibi şikayetler gözlenebilmektedir.
Güneş yanığının belirtileri
Deride pullanma ve soyulmalar
Ciltte kızarıklıklar
Deri yüzeyinde ağrı ve acı hissi
Ciltte hissedilen normalden fazla sıcaklık ve gerginlik
İleri derece yanıklarda deride su toplamaları
Deride sertleşme ve gerilme
Üşüme ve halsizlik hissi
Yüksek ateş
Susuzluk
Işığa karşı duyarlılığın artması güneş yanığı belirtileri arasında sayılmaktadır.
Güneş yanığı tedavisi
Güneş yanığı için evde hazırlanarak uygulanabilecek yöntemler ve eczanelerden alınabilecek yanık kremleri bulunmaktadır. Güneş yanığının yarattığı ağrı hissini azaltmak için parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Güneş yanıkları iyileşmeye başladığında beraberinde ciltte kaşıntı ve soyulmalar görülmeye başlar. Bu süreçte cildi kaşımaktan korunmak gerekir. Bunun için kortizonlu kremlerden alarak yanıkların bulunduğu bölgelere sürülmelidir. Ciltte güneşten kaynaklı olarak yanık oluştuktan sonra güneşe çıkmamaya, cildinizin nefes almasını engelleyen ve cildinizi tahriş eden kıyafetler giymemeye, cildin su ile temasından kaçınmaya dikkat edilmelidir.
Evde kolayca uygulanabilecek bazı güneş yanığı tedavi yöntemleri;
Karbonat
Karbonat içeriğinde bulunan alkali sayesinde güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve yanıktan kaynaklanan kaşıntıyı hafifletebilmektedir. Yanıklarınız iyileşmeye başladıktan sonra ılık su ile doldurduğunuz küvete dört kahve fincanı karbonat koyunuz ve suyla karışmasını sağlayınız. Su iyice karıştıktan sonra suyun içine giriniz ve 30 dakika kadar suyun içinde bekleyiniz. Çıktıktan sonra cildinize su değdirmeden kendiliğinden kurumasını beklemelisiniz. Cildinizdeki yaralar var olduğu için havlu cildinizi tahriş ederek, acı hissi oluşturabilmektedir.
Bu işlem sizin için çok uğraştırıcı geliyorsa bir kapta hazırlayacağınız karbonatlı su da işinizi görecektir. Hazırlayacağınız karışımı yanık olan kısımlara uygulayınız.15-20 dakika kadar cildinizde bekletiniz. Sonrasında gene havlu kullanmayarak kendiliğinden kurumasını bekleyiniz. Karbonatla yapacağınız bu uygulama sizin güneş yanığından kaynaklanan acı, kaşıntı ve soyulmalarınıza iyi gelecektir.
Yulaf ezmesi
Yulaf ezmesini cildinizdeki güneş yanıklarına uyguladığınız takdirde cildinizi nemlendirip, yumuşatırken cildinizin tahriş olmuş yapısını da azaltacaktır.
Ilık su dolu bir küvete bir fincan yulaf ezmesini koyunuz ve karıştırınız. Hazırladığınız suyun içinde 30 dakika kadar bekleyiniz. Duştan çıktıktan sonra havlu ile kurunmamaya dikkat ediniz. Bu uygulamayı günde 2-3 kere uygulayabilirsiniz.
Aloe Vera
Güneş yanıklarınız ve yanıktan kaynaklı oluşan enfeksiyon durumları için aleo vera bitkisinden yararlanabilirsiniz. Acı ve ağrılarınızı azaltarak sizi rahatlatacaktır.
Aloe Vera jelini buzdolabına koyunuz ve soğumasını bekleyiniz. Soğuduktan sonra güneş yanıklarınızın üzerine uygulayınız. Bu işlem ile rahatladığınızı hissedeceksinizdir. Uygulamayı günde 5-6 kere tekrarlayabilirsiniz.
Siyah Çay
Siyah çay içeriğinde antioksidanlar içerir. Bu şekilde güneş yanığından kaynaklı oluşan tahrişe iyi gelir cildi serinletir. Cildin pH seviyesini dengeleme etkisi vardır. Çaydanlıkta bir miktar çay demleyiniz ya da içmek için demlediğiniz çayı soğumaya bırakın. Sonra cildinize çok zarar vermeden uygulayınız. Hızlı sonuç alabilmek için uygulamayı günde 4-5 kere tekrarlayabilirsiniz.
Elma sirkesi
Sirkeyle yapacağınız uygulama güneş yanmasından kaynaklanan ağrıyı azaltabilirken aynı zamanda cildi güçlendirme etkisi de bulunmaktadır. Elma sirkesi bu etkilerin yanında içeriğindeki asetik asit ile yanmadan kaynaklı ciltte oluşan kaşıntıyı azaltır.
Su dolu küvete bir fincan elma sirkesi koyunuz ve karıştırınız. Hazırladığınız bu banyo suyunun içinde 30 dakika boyunca durunuz. Bu işlem sizin için çok uğraştırıcı geliyor ise o bu durumda bir kapta elma sirkesi ile soğuk suyu eşit miktarda karıştırınız. Karışıma kağıt havlu batırınız ve yanığa bağlı oluşan yaraların üzerine koyunuz. Kağıt havlu kuruyana kadar bekleyiniz sonra kaldırınız. Bu uygulamayı günde 3-4 kez tekrarlayınız. Elma sirkesi cildin pH seviyesini dengeleyerek iyileşme hızını arttıracaktır.
Buz
Güneş yanığından kaynaklı olarak cildiniz gerilir ve sertleşir. Hissettiğiniz acı ve ağrı hissini hafifletip cildinizi gevşeterek yumuşatmanız soğuk kompres uygulaması ile mümkündür. Güneş yanıklarının bulunduğu bölgede buz gezdirerek bu uygulamayı günde 3 -4 kez tekrarlayabilirsiniz.
Süt
Süt yapısındaki yağ ve protein ile cildi besler ve nemlendirir. Cildin pH değerini düzenlemede oldukça etkilidir. Güneş yanığının olduğu bölgeye süt uyguladığınız takdir de iltihap oluşumuna karşı önlem alabilirsiniz. Bir kaba dört bardak yağsız süt koyunuz ve bir bardak su ekleyerek karıştırınız. Bu şekilde sütün yapısını inceltebileceksinizdir. Yaptığınız karışımın içerisine buz ekleyerek soğumasını sağlayın ve sonrasında temiz bir bez ile cildinize uygulayınız. Cildinizdeki tahriş ve ağrı durumuna göre uygulamayı tekrarlama sıklığınızı arttırabilirsiniz.
Hindistan cevizi yağı
Güneş yanığının ortaya çıkardığı belirtileri azaltmak için kullanılan doğal bir nemlendiricidir. Hindistan cevizi yağı içeriğinde bol miktarda cilt besleyici yağ asitleri ve E vitamini bulunmaktadır. E vitamini güneş yanığı nedeniyle oluşan iltihabı azaltıcı özelliği vardır. Hindistan cevizi yağı çok ince bir yapıda olmasından kaynaklı kolay ve hızlı emilim sağlar. Yanığın olduğu bölgeye bastırmadan hafif hafif masaj yaparak uygulayabilirsiniz.
kaynak:http://www.cilt.net/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder