Kinoa birçok yemekte kullanılabilen ve son günlerde kullanımı oldukça popülerleşen ve Güney Amerika’nın Peru, Arjantin, Bolivya, Ekvador, Şili ülkelerinde yetişmekte olan bir bitki.
M.Ö. 1200 yıllarda yer alan İnka medeniyetine kadar tarihçesi uzanan bu faydalı bitki hem protein, lif, potasyum hem de demir kaynağı olmakla birlikte, yüksek oranda fosfor da içermekte.
Çorbalarda, dolmalarda, köftelerde kullanılan kinoa ile yapılan tarifler sadece yemekler ile ve salata yapımı ile sınırlı değil. Ekmek yapımında, omletlerde, pane yapımında hatta kek ve tatlılarda da kullanılan kinoa ile harika tariflere imza atmak mümkün. Kahvaltılık gevrek yerine bile kullanabilirsiniz.
Kinoanın kırmızı, siyah ve beyaz olmak üzere 3 çeşidi bulunuyor. Peki, bu kadar çok tarifte kullanılabilen kinoanın faydaları neler?
Besleyici değeri yüksek olup hazmetmesi kolay olan ve kilo aldırmayan bir besin olan kinoa, protein bakımından zengin olması ve yüksek oranda besin lifi içermesi nedeniyle diyet listelerinin pek çoğunda yer almakta. Lifli yapısı nedeni ile uzun süreli tokluk hissi yaratıyor. Tabi kontrollü tüketmekte fayda var.
Bu besin glüten içermediği için çölyak hastaları ve glütensiz diyet yapanlar rahatlıkla tüketebilir. Sağlıklı bir protein ve karbonhidrat kaynağı olması nedeniyle çölyak hastaları için oldukçu faydalı.
Bu besin kabızlığa iyi gelir. Diğer tahıllarla kıyaslandığında iki kat daha fazla besin lifi içermekte olan kinoa bu anlamda da tercih edilebilecek bir besin. Hemoroide karşı önlem almak istiyorsanız bu besini tüketebilirsiniz.
Bu harika besin için yaşlanma karşıtı bir besin de diyebilmek söz konusu. İçerdiği enzimler, A, E ve B6 gibi vitaminler sayesinde cildi yıpranmalara karşı da korumakta.
Kinoa için adeta bir magnezyum deposu denilebilir. Adet sancısı ve yüksek tansiyon da dahil olmak üzere birçok sağlık probleminin çözümüdür.
Yüksek demir içerdiği için kansızlığa da iyi geliyor.
Tam bir protein kaynağı olması nedeniyle özellikle sporcuların tüketmesinde fayda var.
Kinoanın bir diğer faydası da halsizliğe iyi gelmesi. Vücudun enerji üretimini destekleyen kinoa halsizliğin de önüne geçebiliyor.
Antioksidan etkisi ile tüm hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı koruyor.
kaynak:http://www.kozmy.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder