Dudakta ve ağız çevresinde meydana gelen uçuk genel olarak bulaşıcı özellik taşımaktadır. Uçuk genel olarak kişinin stresli olduğu zamanlarda daha fazla meydana gelebilir. Özel zamanlarda bayanlarda özellikle adet öncesinde ve adet döneminde uçuk görülme oranı diğer zamanlara göre oldukça fazla olmaktadır. Uçuk fazlaca oluşması uçuk çıkan kişinin bünyesinin oldukça hassas ve mikroplara dayanıksız olduğu durumlardır. Peki, dudakta uçuğa ne iyi gelir ?
Uçuk çıkması kişinin genel olarak bünyesine ve vücut yapısına da bağlı olarak değişmektedir. Ağız çevresinde meydana gelen uçukların önlenebilmesi için ağız çevresi çok sıcak ve çok soğuk olamamalıdır. Ayrıca duş alırken de çok sıcak su ile yapılan duşlar bu bakımdan oldukça önem taşımaktadır. Sıcak ortamda uçuk çıkması daha da fazla olacağından dolayı dikkat edilmesi gerekmektedir. Uçuk oluşumundan önce dudakta hafif şişlikler ve gerilmeler meydana geldiği için bu hissedildiği zaman eczaneden alınan uçuk kremleri uçuklu bölgeye uygulanırsa daha çabuk tedavi edilmiş olacaktır. Gece yatmadan önce ve gün içinde uygulanabilen uçuk kremlerinin yan etkisi bulunmakla birlikte uçuk çıkarken kullanılabilir ve daha çabuk tedavi edilmesini sağlar.
Uçuk çıktığında kullanılan bir diğer yöntem de ocakta ısıtılan sıcak tahta kaşığın uçuk çıkan bölgede bekletilmesine dayalı tedavi yöntemidir. Bu yöntem hemen hemen bütün insanlar arasında bilinen en kolay yöntemdir. Bu yöntemde uçuğun sıcaktan etkilenerek tedavi edilmesi ve vücudun diğer bölgelerine da dağılması önlenmiş olacaktır. Sürekli olarak ağız bölgesinde uçuk çıkan kişilerin bağışıklık sistemlerinin oldukça düşük olduğu genel olarak bilindiği için bu kişilerin kendilerine daha fazla önem göstermesi gerekmektedir. Uçuk çıktığının farkına varıldığı zaman uçuk çıkan bölgeye soğuk kompres yapılmasında da fayda vardır. Soğuk kompres için uçuk çıkan bölgeye buz uygulanması ve biraz bekletilmesi gerekir. Böylece bu bölge soğutularak uçuğun dağılması ve şişmesi önlenmiş olacaktır. Uçuk çıkan bölge uçuk çıkmadan önce gerilmeye ve şişmeye başlayacağından dolayı kişiye rahatsızlık verebilir. Ayrıca uçuklu bölge ile sürekli olarak oynamamak gerekir. Uçuk bölgesi mikroorganizmalara oldukça açık ve oldukça hassas bir bölge olduğu için ellerden mikrop kapma durumu olabilir. Bu durumda uçuk hemen geçmeyecektir. Tedavi süresi uzayabilir.
kaynak:http://www.modanium.com/
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder